ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mesaj clar de la Vladimir Putin pentru Europa, la câteva zile după ce Bruxelles-ul a anunțat că pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei. Liderul rus a plecat în Siberia orientală, la Yakutsk, unde a avut loc ceremonia de inaugurare a lucrărilor la construcția gazoductului ce va lega Rusia și China.

Compania petrolieră de stat din China CNPC a semnat un acord cu autoritățile de la Moscova, pentru achiziționarea de gaze naturale în valoare de 400 miliarde de dolari de la gigantul rus Gazprom, relatează BBC.

Astfel, Rusia va livra anual statului asiatic circa 38 de miliarde de metri cubi de gaze, pentru o perioadă de 30 de ani.
Semnată la începutul crizei din Ucraina, când tensiunile dintre Moscova și Occident pe aceasta temă erau în fază incipientă, înțelegerea va mai reduce din dependența Rusiei de cumpărătorii europeni de gaze, care au impus sancțiuni drastice pentru produsele rusești pe continent.

La ceremonia de lansare a lucrărilor pentru gazoduct au participat președintele rus Vladimir Putin și vicepremierul chinez Zhang Gaoli, care a spus că lucrările pe partea chineză vor începe în 2015, urmând ca primele gaze să fie pompate prin noua conductă la inceputul anului 2019.

In ultimii 10 ani, China a folosit mai mulți furnizori de gaze, în prezent Turkmenistanul livrând cea mai mare cantitate către Beijing.
China este cel mai mare partener comercial independent al Rusiei, cu schimburi bilaterale de 90 de miliarde de dolari, în 2013. Cele doua state vor sa dubleze volumul schimburilor comerciale în urmatării 10 ani.