ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucraina va da Rusia în judecată pentru anexarea Peninsulei Crimeea și va cere daune de 90 miliarde de dolari, acesta fiind mesajul Guvernului de la Kiev care practic invită Rusia să cumpere Crimeea, relatează Digi24.

În cazul în care Ucraina va câştiga procesele pe care le va intenta în mai multe instanţe internaţionale şi naţionale, iar Kremlinul acceptă să plătească cele 90 de miliarde, atunci teritoriile anexate vor rămâne ale Rusiei, iar Kievul va rămâne doar cu banii.

90 de miliarde de dolari ar ajuta enorm economia ucraineană, dar ucrainenii şi minoritarii tătari din Crimeea, deveniţi fără voia lor cetăţeni ruşi în urma unui referendum suspect, s-ar putea simţi abandonați în spatele liniilor inamice.

Pe de altă parte, există și posibilitatea ca Ucraina să piardă procesul, întrucât nu exclude posibilitatea ca un tribunal să spună că anexarea Crimeei este perfect legală.Însă o decizie a unei curţi internaţionale poate fi aplicată cu greu fără o înţelegere la nivel înalt între Kiev şi Moscova, deoarece Instanţele nu prea au cum să forţeze Rusia să iasă din Crimeea sau să achite cele 90 de miliarde de dolari.

Pe lângă terenuri şi construcţii, în această sumă prezentată de ministerul ucrainean al Justiţiei au fost incluse şi 300 de kilograme de aur depozitate la filiala din Crimeea a Băncii Centrale a Ucrainei.


Kievul spune că procesele împotriva Kremlinului ar putea fi intentate inclusiv la tribunale din Rusia.