ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Modernizarea forțelor strategice nucleare, obiectiv anunțat de Rusia încă din 2012, este în plină desfășurare. Prin construirea a două rachete balistice intercontinentale. Una dintre ele, denumită „Sarmat”, va fi supusă unui prim test în acest an, urmând ca după un an și jumătate să aibă loc un test de lansare. Este vorba de o rachetă gigantică, pe bază de combustibil lichid, care va înlocui generația de rachete R-36 M Voievod, din timpul Războiului Rece.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Cunoscut ca SS-18, supranumite de NATO ”Satan”, complexul Voievod era perceput  ca o primă încercare a Uniunii Sovietice de a lovi termonuclear SUA, în special din perspectiva greutății mari a încărcăturii de luptă, putând transporta până la 10 ogive nucleare.

Rusia a decis înloocuirea ”Satan” cu o nouă rachetă gigantică. Tehnicienii ruși au anunțat că vor face în acest an un prim test, în care vor verifica evoluția rachetei până în momentul lansării, înainte de un test complet, cu lansare inclusiv, care este planificat să aibă loc după 16 luni de la primul, relatează site-ul International Business Times.

Este de așteptat ca ”Sarmat” să fie disponibilă până în 2020. Racheta va putea să poarte până la 10 focoase nucleare grele sau 15 medii, putând lovi ținte la distanțe de 10.000 de km.

Racheta va efectua zboruri suborbitale până la punctul în care focoasele se desprind și sunt capabile să lovească ținte independente. Specialiștii susțin că ”Sarmat” va putea ”zbura deasupra Polului Nord și a Polului Sud” și va fi capabilă să penetreze orice sistem anti-rachetă, notează ziarul Pravda.

Nu este singura îmbunătăţire pe care Rusia vrea să o facă în acest domeniu. Cheltuielile Ministerului Apărării pentru înlocuirea mai multe rachete din era sovietică urmează să fie sporite, până în 2020. Moscova a anunţat un plan de achiziţii în valoare de 700 miliarde de dolari pentru următorii cinci ani.