ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În România, bolnavii de cancer se confruntă atât cu grava maladie dar şi cu sistemul sanitar. Una dintre probleme este medicamentaţia, extrem de scumpă pentru un om a cărui viaţă depinde de nişte pastile.

LIVRARE GRATUITA, orice produs. Toate ofertele

Recent, pe un tânăr a relatat pe Facebook o experienţă pe care a avut-o în momentul în care a mers la o farmacie pentru a cumpăra pentru cineva bolnav de cancer nişte pastile. Acesta spune că 30 de pastile costă 9184,53 lei! Ce-i drept, spune tânărul, reţeta era compensată, iar suma nu i s-a părut prea mare farmacistului: "Astea sunt ieftine, sunt altele și mai scumpe".

În vara anului trecut, cel mai scump medicament înregistrat în România era un flacon de 40 de mililitri de Yervoy, produs folosit pentru bolnavii de cancer în faze avansate, care atinge 78.853 de lei (aproape 18.000 de euro). Produsul, din portofoliul Bristol –Myers Squibb, nu este compensat de stat şi are preţul stabilit de Ministerul Sănătăţii, la fel ca orice medicament care se eliberează pe bază de prescripţie medicală.

Confom unei informaţii publicate de Ziarul financiar, Ministerul Sănătăţii stabileşte preţul (atât cel al producătorului, cât şi adaosurile de distribuţie şi farmacie) pentru aproximativ 6.000 de produse care se eliberează numai pe bază de prescripţie medicală. Metodologia de stabilire a preţului este extrem de complexă, dar sintetizat se poate spune că pentru produsele de import se iau în considerare preţurile din 12 state din Europa, iar nivelul din România este cel mai mic dintre acestea.

Iată mai jos ce a scris Mihai Cristache pe Facebook.

"Nu am obiceiul să scriu pe fb, dar ceea ce este mai jos merită spus/scris.  Printr-o întâmplare am ajuns să la o farmacie să iau medicamente pentru o persoană bolnavă de cancer.  Cine este, gravitatea, asta nu contează. Contează faptul că în România, țara pe care voi o adorați, acești oameni care au destule probleme de sănătate, oameni care nu au ales ei să fie bolnavi, acești oameni sunt nevoiți să plătească niște sume incredibil de ridicole pentru câteva pastile. Acum o să stați să va întrebați despre ce sumă este vorba, ce părere aveți de suma de 9184,53 RON pentru 30 de pastile!!! Asta însemnând o Dacia Logan(folosită) pentru un pumn de pastile, pastile care în cazul multora ar putea face diferența dintre viață și moarte. Pastile la care eu unu' mă îndoiesc că procesul de producție este atât de complicat încât prețul acestor 30 de pastile să fie incredibil de ridicol.

Dar în același timp când îmi era servită cutia, am fost asigurat că "astea sunt ieftine,sunt altele și mai scumpe", spus pe un ton foarte execrabil, parcă eram în piață și îmi spunea Gigel că perele lui sunt mai ieftine decât "a lu' Fane".

Nu am pățit niciodată să iau o cutie de medicamente în mână și să îmi tremure mâna, e în seara asta mi-a tremurat mâna. Rețeta, da, era compensată, dar totuși trebuie să deschidem ochii și să ne dăm seamă că nu toate sunt compensate și nu toți sunt la fel de "norocoși" de a avea o rețetă "moca" pe luna ,rețetă care îl poate salva!

Recunosc, în ignoranța mea nu m-am interesat niciodată de semnificația cuvântului "cancer", de multe ori evităm orice avea legătură. Dar totuși statul condamnă acești oameni la suferină doar pentru binele câtorva șmecheri, puși undeva sus, de unde dictează prețurile ....de fapt dictează cine trăiește și cine nu, pentru că asta este rezultatul a ceea ce fac EI!!!  Vreți să găsiți cel mai criminal sistem? Mergeți în Piața Constituției și uitați-va spre vest!!! Sunteți plictisiți de cât am scris, ok, doar rețineți: 9184,53 Ron pentru 30 de pastile, și "astea sunt ieftine".", a fost mesajul tânărului.