ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Justiția din Franța a deschis o anchetă asupra soldaților francezi, acuzați de viol asupra mai multor copii, în timpul operațiunii Sangaris din Republica Centrafricană, în 2014. Palatul Elysse este acuzat, de asemenea, a cunoscut acest lucru și că a încercat să mușamalizeze totul.

Acuzațiile apar într-un un raport intern al ONU, fiind publicate acum de cotidianul The Guardian, scrie ziarul Il Giornale.

Ancheta în acest caz a fost deschisă la Paris, în iulie 2014, pentru viol săvârșit asupra unor minori sub 15 ani, potrivit unei surse judiciare, pe baza unui raport trimis de Ministerul Apărării.

Ministerul a fost sesizat despre mărturii ale copiilor care acuzau diferite agresiuni sexuale din partea militarilor francezi care au participat la operațiunea ”Sangaris”. Potrivit raportului, soldații au oferit hrană și, uneori, mici sume de bani, contra favorurilor sexuale.Copiii au povestit că le era foame și au crezut ca ar putea primi mâncare de la soldați”, a explicat Paula Donovan. Soldații au răspuns: ”dacă faci asta vei primi mâncare”.

Natiunile Unite au deschis o ancheta in primavara lui 2014. Responsabilul ONU care a trimis in iulie un raport autoritatilor franceze, cu incalcarea procedurilor organizatiei, a fost suspendat din functie. Suedezul Anders Kompass, un lucrator umanitar al Natiunilor Unite, trimisese autoritatilor franceze raportul intitulat ”Abuzuri sexuale asupra copiilor comise de fortele armate internationale”.

Kompass a fost suspendat in 17 aprilie si face obiectul unei anchete ONU, potrivit consilierului juridic al ministerului suedez al Justitiei, Anders Ronqvist. Paris a lansat, in decembrie 2013, operatiunea Sangaris si a deplasat 2.000 de militari , cu aprobarea ONU, pentru a instaura securitatea in Republica Centrafricana. Misiunea avea ca scop oprirea masacrelor comise asupra civililor de rebelii Seleka (care-i vizau pe crestini) dar si de militiile care-i vanau pe musulmani.