ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA la Budapesta a fost convocat miercuri la Ministerul ungar de Externe, după ce senatorul republican John McCain l-a făcut pe premierul Viktor Orban "dictator neofascist", potrivit Reuters.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

John McCain făcut această afirmaţie marţi în Senatul american, când a criticat decizia Administraţiei Obama de a o desemna ambasador la Budapesta pe Colleen Bell, o producătoare de telenovele fără experienţă în domeniul diplomatic.

"Nu sunt împotriva numirilor politice... Înţeleg regulile jocului, dar aici avem o naţiune care este pe punctul de a-şi ceda suveranitatea unui dictator neofascist ce are relaţii bune cu Vladimir Putin, iar noi o trimitem ambasador pe producătoarea (serialului) The Bold and The Beautiful'', a declarat senatorul McCain, potrivit Mediafax.

În replică, şefului diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, i-a cerut senatorului McCain să respecte opţiunile alegătorilor ungari şi să nu-şi formuleze opiniile despre politica internă ungară doar pe baza articolelor din presă. Ministerul ungar al Afacerilor Externe a respins miercuri aceste acuzaţii, calificându-le drept "nefondate", şi a denunţat afirmaţiile lui McCain ca fiind "inacceptabile".

"Guvernul ungar consideră acest lucru inacceptabil şi respinge cu fermitate comentariile senatorului John McCain referitoare la premierul ungar şi la relaţiile dintre Ungaria şi Rusia", a declarat secretarul de stat Levente Magyar, într-un comunicat.

În timpul votului pentru confirmarea lui Bell, marţi, Senatul a aprobat într-un final nominalizarea sa în funcţia de ambasador la Budapesta, cu 52 de voturi pentru şi 42 împotrivă. Postul de ambasador al SUA la Budapesta este vacant din iulie 2013.

Relaţiile dintre SUA şi Ungaria trec prin momente tensionate in ultima perioada. Diplomaţia americană a deplâns o "evoluţie negativă" a Ungariei, o ţară membră a NATO, şi a declarat indezirabili în SUA şase oficiali ungari suspectaţi de corupţie, printre care şi şefa Fiscului.