ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sute de persoane, credincioşi şi preoţi ortodocşi s-au adunat joi în faţa Mănăstirii din Bixad, Satu Mare, pentru a se opune retrocedării unei părţi din lăcaşul de cult, greco-catolicilor.

Executorul judecătoresc care trebuie să pună în aplicare sentinţa, a fost însoţit de jandarmi şi poliţişti.

Localnicii au blocat drumul de acces spre mănăstire cu camioane, acestea fiind înlăturate imediat după apariţia unui echipaj de poliţişti din Negreşti-Oaş. Credincioşii aflaţi la faţa locului au făcut un lanţ viu în faţa mănăstirii. La faţa locului au fost duse şi tunuri de apă şi spumă. Oamenii cântau în cor „Nu lăsa măicuţă să perim pe cale, că noi suntem fiii lacrimilor tale …”

Reprezentanţii Episcopiei greco-catolice a Maramureşului şi Sătmarului, însoţiţi de un executor judecătoresc, au venit să pună în aplicare sentinţa Tribunalului Mehedinţi şi a deciziei Curţii de Apel Craiova prin care Episcopiei greco-catolice a Maramureşului şi Sătmarului i-a fost atribuit terenul din curtea Mănăstirii Bixad, precum şi două clădiri.

Ei au fost întâmpinați de  sute de credincioşi ortodocşi şi zeci de călugări şi preoţi din cadrul Mănăstirii Bixad şi a parohiilor din localităţile limitrofe, în frunte cu stareţul Mănăstirii “Adormirea Maicii Domnului” din Bixad, Emanuil Rus.

Cele două părţi au fost ţinute la distanţă de un dispozitiv impresionant de forţe de ordine, format din circa 200 de poliţişti şi jandarmi.

Consiliul Judeţean Satu Mare a intervenit,  obţinând în instanţă suspendarea executării silite, potrivit gazetanord-vest.ro.

Între Biserica Română Unită cu Roma Greco-Catolică şi Mănăstirea Ortodoxă Română de la Bixad se poartă procese de ani buni de zile.

Biserica greco-catolică a obţinut o sentinţă defitinivă şi irevocabilă privind revendicarea terenurilor şi construcţiilor Mănăstirii Bixad. Din cauza presiunilor locale, dosarele aflate de ani de zile pe rolul instanţelor locale sătmărene au influenţat Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să le strămute la Mehedinţi şi Craiova, unde s-au acordat sentinţele defitinive şi irevocabile. În sentinţa nr.341/2011 a Curţii de Apel Craiova este specificat faptul că Biserica Ortodoxă Română este obligată să-i lase greco-catolicilor construcţia cu destinaţie de Preventoriu pentru copii hadicapaţi şi construcţia cu destinaţie spaţiu pentru activităţi specifice ale copiilor internaţi în preventoriu.

Biserica greco-catolică ar urma să fie pusă în posesie cu terenul aferent curţii Mănăstirii Bixad precum şi cu cele două clădiri.

Biserica Mănăstirii Bixad, situată în mijlocul terenul ce urmează a fi dat greco-catolicilor rămâne teoretic în posesia Bisericii. Practic însă este imposibil, deoarece terenul de sub biserică este al Greco-catolicilor. Zilele următoare, executorul judecătoresc va pune în executare decizia Curţii de Apel Craiova.

(Foto: gazetanord-vest.ro)