ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul conservator bavarez CSU, aliat al cancelarului german Angela Merkel, a prezentat un proiect prin care propune ca imigranţii să vorbească germana inclusiv în familie, provocând duminică o adevărată ploaie de critici de la partide, dar şi ironii pe reţele de socializare, relatează AFP.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Uniunea Creştin-Democrată (CSU), unul dintre cele trei partide care fac parte din coaliţia condusă de Merkel, a redactat o moţiune în care pledează ca străinii care doresc să se instaleze definitiv în Germania să fie "încuraţi să vorbească germana în public şi în privat, în interiorul familiei lor".

Acest text, care apare în plină dezbatere naţională asupra integrării imigranţilor, urmează să fie dezbătut luni de reprezentanţi CSU, înaintea unei reuniuni a partidului care urmează să aibă loc la sfârşitul săptămânii, la Nürnberg (sud).

În Germania, această propunere şi-a atras deja critici dure din partea clasei politice germane şi face obiectul unor ironii pe reţele de socializare.

"CSU a ajuns în Absurdistan. Ar fi hazliu, dacă nu ar fi aşa de periculos", a reacţionat Yasmin Fahimi, secretar general al Partidului Social-Democrat (SPD), alt aliat al lui Merkel în Guvern.

Pe reţeaua de microblogging Twitter, această moţiune a inspirat hashtagul #YallaCSU, utilizat de numeroşi utilizatori pentru a face glume pe seama dialectului bavarez, ale cărui accent şi expresii sunt greu de înţeles în afara regiunii, uneori chiar şi pentru germani. Yalla, care înseamnă "să mergem" sau "e plecat" în arabă, a fost adoptat de limba străzii în Germania.

"Oare bavarezii se numără ca germani?", ironiza @GroenieSF, unul dintre aceşti utilizatori.

Criticile sunt dure inclusiv din partea formaţiunii-surori a CSU, partidul creştin-democrat CDU al lui Merkel, al cărui secretar general Peter Tauber a scris într-un mesaj postat pe Twitter că "nu politica este cea care să-mi spună mie dacă să vorbesc latină, klingoniană sau (dialectul german din landul) Hesse acasă".

Cu toate acestea, secretarul general al CSU a declarat că vrea să menţină propunerea, considerând-o "bine pregătită şi susţinută solid".