ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deși stabilitatea cursului valutar al francului elvețian era unul dintre avantajele pe care băncile le invocau pentru a-și atrage clienții, se pare că modul în care acesta a fost stabilit timp de peste 10 ani nu era nici pe departe unul avantajos pentru românii ce și-au plătit ratele în această monedă.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.

Cursul CHF/RON este în realitate o combinație între cursul EURO/RON și cursul EURO/CHF, existând așadar un dublu risc valutar, despre care, cu siguranță, niciun angajat bancar nu a pomenit înaintea contractării vreunui credit. Mai mult,cursul stabil de care vorbeau angajații băncilor era de fapt un curs volatil manipulat de angajați ai mai multor mari bănci europene și americane,informează Pagina de Bănci.

Astfel, în urmă cu un an au apărut primele dezvăluiri legate de astfel de practici, însă de-abia acum autoritățile din mai multe țări, printre care și Elveția, au început să se apropie de rezultate concrete și să identifice o parte a vinovaților.

Concret, un număr important de traderi valutari ai băncilor respective au profitat de mecanismul de formare a prețului valutar de referință de pe cea mai importantă piață valutară din lume, cea de la Londra. Acest preț, actualizat la fiecare jumătate de oră pentru valutele importante, ia în considerare doar tranzacțiile efectuate în ultimele 60 de secunde dinainte de finalul perioadei. Aceste 60 de secunde, și cu precădere cele dinaintea închiderii zilei de tranzacționare, la ora 16 GMT, sunt cele în care se execută cele mai multe ordine, plasate de clienți sau de bănci.

”Dacă primeam la ora 15:30 un ordin să vând un miliard de euro pentru franci elvețieni la fixingul de la ora 16, aveam două obiective: să vând propriile dețineri de euro la cel mai mare preț și să cobor artificial prețul mai jos pentru ca la 16 să pot cumpăra înapoi euro de la client la un preț mai mic”, explică un trader ce a dorit să rămână anonim pentru Bloomberg în urmă cu un an.

Pentru că piața era una mare, iar cursul greu de mutat artificial, a apărut o metodă infailibilă: mai mulți traderi, de la mai multe bănci, au început să corespondeze prin intermediul rețelelor de socializare și instant messaging, în așa fel încât cei implicați știau practic dinainte, cu destul de mare precizie, care va fi raportul dintre cerere și ofertă în timpul fixingului valutar. În aceste condiții, mutarea cursului în sus sau în jos era un lucru ușor.

Francul elvețian s-a numărat și el printre valutele al căror curs a fost manipulat. Cursul EURO/CHF avea de altfel și un avantaj. Pe de o parte, nu este printre cele mai tranzacționate perechi valutare la nivel mondial, prin urmare putea fi manipulat mai ușor, fără riscul de a exista alți traderi mari cu interese contrare. Pe de altă parte, este suficient de lichid încât să nu existe riscul de a rămâne fără contraparte. Prin urmare, în calitate de client al unei bănci românești, te puteai trezi că pleci de acasă cu 500 de lei pentru plata ratei, iar la bancă ți se cereau 510, pentru că între timp un trader de la Londra avusese nevoie de un curs mai mare pentru a face rost de bani de vacanță.