ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un jurnalist din Constanța, Valentin Coman, a scris un mesaj către ANAF după ce agenția guvernamentală a intrat în atenția în opiniei publice prin amendarea unor societăți comerciale pentru sume derizorii.

Iată textul:

Dragul meu ANAF,

Lupta împotriva evaziunii fiscale este o treabă foarte frumoasă și observ că te-ai apucat de ea cu o râvnă deosebită. E drept, m-aș fi așteptat să văd cum îi controlezi pe bașkanii cu petrolul, pe șmecherii cu cerealele plimbate pe apele TVA-ului, pe tăticii vodcii de pufoaică și vinului din Podgoriile Chimiei, nu chiar pe alde nea șaorma și madam kebap. Dar, e bine și cu ăștia, mai ales că simt cum însuși Patriarhul nostru se-ntreabă-n gând cum poate un cârciumar pârlit să-și ia vapor pe patru roți și căsoi cu 2 etaje mai repede decât un brav slujitor al Domnului.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa - comanda online

Totuși, dragă ANAF, aș avea câteva amendamente, dacă nu te superi.

Înainte de toate, ar fi bine să te mai relaxezi. Nu trebuie să dai buzna în cârciumi ca nemții în Polonia. Serios. Nu uita că ești un bugetar, adică plătit din taxele și impozitele pe care privații le plătesc statului. Respectă-l puțin pe întreprinzătorul căruia i-ai deschis ușa. Nu da cu piciorul în ea, fiindcă n-ai cumpărat-o tu și nici nu o să o repari. Vorbește-i frumos, normal, nici ca o slugă, dar nici ca un raket trimis la recuperat. Verifică-i starea încasărilor fără să sperii clienții.

Dacă îl găsești cu belele, zâmbește-i larg în timp ce îi comunici că îi confiști tot bănetul care nu poate fi justificat cu acte, cu bonuri fiscale adică. Ce naiba, ai trăit degeaba, nu te-ai uitat la filme cu Bond? Ăla zâmbește și te arde. Sigur, nu e nevoie să te faci de râs și să-i confiști ăluia 2 lei și 25 de bani, ca să râdă toate vecinele de nevastă-ta când te vor da porcii de reporteri la televizor cu așa faptă eroică. Aia nu e evaziune fiscală, e un c... irelevant.

Dacă nu ai ce confisca, nu te răzbuna închizând cârciuma. Fiindcă te răzbuni pe bieții angajați și pe ceilalți bugetari. Închiderea înseamnă 10-15-20 de oameni rămași fără salariu cel puțin o lună, dacă nu trei luni, iar dacă nu te impresionează că ar putea fi singurele venituri dintr-o familie și-i lași pe ăia să moară de foame, gândește-te că statul nu mai încasează nici o taxă de pe spinarea lor. Închiderea înseamnă că nu se mai plătesc furnizori de materii prime și servicii, din care statul percepe taxe și impozite, acum o să perceapă canci, vorba salvamarului. Închiderea înseamnă că întreprinzătorul nu mai lucrează, deci nu mai încasează, așadar întreabă-te și tu din ce o să-ți plătească ăla amenda babană pe care i-o dai. Închiderea înseamnă, deci, mai puțini bani la bugetul de stat, deci statul se va mai împrumuta de bani ca să te plătească pe tine și, poate, niște profesori, niște medici, niște polițiști. Te simți un tâmpit?

Dacă ai ce confisca, adună tot. Nu va fi prea mult, cât naiba poate să producă o cârciumă, cafeanea, șaormerie, în câteva ore?… Și tot nu-l închide. Eu îți propun altceva. Să-l cauți la avere. Fiindcă ăsta prins cu evaziunea, la fel a făcut și ieri, și alaltăieri și cam de când întreprinde el ce întreprinde. Deci e foarte foarte posibil să nu aibă cu ce venituri declarate oficial să își justifice vaporul pe patru roți cu tracțiune integrală pe care îl plimbă pe străzile orașului, ca să moară de ciudă proștii care dau bon și plătesc taxe. La fel cum e foarte posibil să nu poată justifica nici căsoiul în care își ține nevasta aia cu 5 șifoniere îmblănite. Confiscă-le. Arde-l pe el, nu pe angajați. Ia-i tot: mașină, casă, barcă, țoale, televizor, laptop, pantofi, blănuri, aurul de pe degetele nevesti-sii. Tot. Lasă-l în curul gol și cu afacerea deschisă, ca să aibă din ce trăi și plăti.

Dacă găsești câteva sute de lei, ai șansa de a-ți demonstra inteligența. Dă-i boului un avertisment și explică-i că treaba e fix ca la hoții de găini condamnați cu suspendare: dacă mai calcă pe bec, se cumulează pedepsele. Iar tu vei mai trece pe acolo într-o zi cu soare, când dracul să dea să-i mai găsești ceva, fiindcă a lui e amenda cât poporul chinez. Amuzant este că tu, tu chiar vei trece, iar cârciumarul știe și el asta, sigur se gândește să-ți dea o megașpagă.

Dragă ANAF, acestea am dorit să-ți spun. În rest, sper că ești bine. Domnu Blejnar e bine și el? Transmite-i multă sănătate din partea mea și a tuturor prietenilor mei.