ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După apelul impresionant lansat de doi medici norvegieni asupra situației din Gaza, unde sute de palestinieni nevinovați își pierd viața, medici britanici și italieni care lucrează în teritoriul palestinian semnează, de asemenea, o scrisoare, în prestigioasa revistă medicală Lancet, în care denunță agresiunea militară israeliană.

Suntem medici și oameni de știință care și-au petrecut viața în grija față de sănătate și față de viața oamenilor. Toți am lucrat în Gaza și de ani de zile cunoaștem situația de aici și denunțăm situația la care asistăm în agresiunea Gazei de către Israel”. Așa își încep scrisoarea doctorii italieni și britanici, care au legături cu colegii lor din Gaza, palestinieni și occidentali, scrisoare pe care au trimis-o revistei medicale Lancet, scrie site-ul ziarului italian ”La Repubblica”.

Cunoaștem Gaza, cunoaștem oamenii de aici. ”Toți rezistă la această agresiune pentru o viață mai bună și normlă și, deși își plâng durerea în acest climat de suferință și teroare, refuză un armistițiu temporar care nu prevede o posibilitate reală pentru un viitor mai bun”. Pentru că, spun ei, preferă moartea în locul temniței sub cerul liber al ocupației.

Așa sună mărturia extrem de sinceră a lui Um Al Ramlawi, pe care dorim să o facem cunoscută prin această scrisoare. ”Ne omoară pe toți – ori prin moartea lentă a asediului, ori prin una rapidă, a atacurilor militare. Nu avem nimic de pierdut – trebuie să luptăm pentru drepturile noastre sau să murim.

O viață marcată de umilințele de la punctul de control

”Nu poate fi înțeleasă revolta palestiniană dacă nu se cunoaște contextul ocupației, dacă nu se știe nimic despre brutalitatea cotidiană”, spune  Angelo Stefanini, director la Centrul de Sănătate internațională al Universității din Bologna, care la Gaza a promovat programe de sănătate publică pentru OMS și guvernul italian.

Gaza este blocată la mare și pe uscat din 2006 – scriu medicii – nimeni nu poate ieși prin unicele două posturi de control, Erez și Rafah, fără autorizație specială din partea israelienilor și egiptenilor, dificil, dacă nu imposibil de obținut pentru majoritatea. Iar palestinienii din afara Gazei nu pot merge să studieze, să muncească sau să viziteze propriile famiilii.

Așa se ajunge la blocarea libertății de mișcare, a mărfurilor, medicamentelor și agriculturii. O viață macată de umilințele de la punctele de control, unde adeseori răniții și bolnavii mor din cauză că nu pot ajunge să fie tratați așa cum ar trebui, spune medicul Stefanini.

Violențe fără precedent

În aceeași scrisoare de revoltă se mai spune că agresiunea israeliană îi terorizează chiar și pe cei care nu sunt direct atinși direct, ”dar care rănește sufletul, inima, mintea și capacitatea de recuperare a generațiilor tinere”. Pentru că, spun medicii în scrisoarea lor, victimele acestei agresiuni sunt mai ales femeile și copii, uciși ”sub pretextul inacceptabil al Israelului de a e eradica partidele politice și rezistența în fața ocupației ilegale și a asediului”.

Așa se poate explica faptul că efectele sunt și pe plan pishologic pentru că ”nu e nimeni în Gaza care să nu fie traumatizat și chiar dacă are doar puțin mai mult de șase ani a asistat deja la al treilea atac militar din partea Israelului.

În plus, atrag atenția semnatarii epistolei, în Gaza sunt utilizata ”arme care provoacă răni pe termen lung sănătății întregii populații palestiniene, în special arme cu non fragmentare și cu încărcătură grea”.

Cine nu denunță este complice

Semnatarii scrisorii din Lancet susțin, de asemenea, că ” acest comportament al Israelului a insultat umanitatea noastră, inteligența și demnitatea, dar și etica și eforturile noastre profesionale”, apreciind că toți cei care nu denunță agresiunile Israelului sunt complici.

Chiar și aceia dintre noi care vor să meargă și să ajute nu o pot face din cauza blocajului.

Concluzia scrisorii ce se dorește un manifest pentru întreaga lume, este aceea că ”pământul este otrăvit de resturi de arme, cu consecințe pentru generațiile viitoare. Dacă aceia dintre noi care se pot face auziți nu iau poziție în fața acestor crime de război, atunci și ei sunt complici la distrugerea vieților și caselor a 1,8 milioane de persoane din Gaza”.