ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recenta propunere legislativă a UDMR privind o autonomie pe criterii etnice a aşa-zisului "Ţinut Secuiesc" a fost respinsă, cel puţin verbal, de toţi politicienii români. Cu toate acestea, însă, iată că dincolo de vorbe, maghiarii îşi continuă politica de segregare etnică din zonă.

Ultimul eveniment din acest lung şir de provocări a fost anunţul conform căruia copiii români din Sovata trebuie să înveţe în clase comasate, din ani diferiţi. Motivul? Nu mai există învăţământ în limba română şi nu mai sunt fonduri pentru clasele "minoritare".

Nici forurile superioare, respectiv Inspectorul Şef al Judeţului Mureş pentru educaţie, Ştefan Someşan, nu au rezolvat problema, acesta ridicând din umeri la cererile părinţilor români din Sovata.

Cotidianul afirmă că această campanie de segregare etnică a devenit evidentă după ce Bisericii Romano-Catolice i s-a retrocedat ilegal clădirea în care funcţionează Colegiul Unirea, s-au desfiinţat două licee româneşti (Constantin Brâncuşi şi Emil Dandea) şi s-au înfiinţat patru şcoli cu predare în limba maghiară.