ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În comuna Românași, județul Sălaj, se deschide cel mai mare și mai modern complex social pentru bătrâni și copii din Transilvania.

Centrul este construit de parohia ortodoxă din Românași sub conducerea preotului din localitate. Conform purtătorului de cuvânt al Episcopiei Sălajului, construcția a costat aproximativ 10 000 000 de lei, sumă ce a provenit din fondurile proprii ale Bisericii, donații și sponsorizări.

Daruind vei dobandi - Nicolae Steinhardt

Centrul este cu adevărat impresionant: cuprinde 50 de camere cu 25 de băi, camere pentru asistenţă medicală, sală de gimnastică sportivă recuperatorie, punct farmaceutic, magazin de incintă, coafor, frizerie, club, bibliotecă, sală de mese, bucătărie, spaţii de depozitare, spălătorie, ateliere (mecanic şi de tâmplărie), apartamente pentru oaspeţi, birouri pentru administraţie şi o capelă.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, Gabriel Gârdan, a explicat că în cadrul complexului vor funcționa trei centre.

Centrul de zi pentru copii care își propune să contribuie la reducerea abandonului școlar prin sprijinirea copiilor proveniți de familii sărace.

"Ne gândim în primul rând la copiii din clasele primare, pe care la ora 12.00, când termină cursurile, vor fi luați de la școală și vor fi duși la centru, unde vor primi masa de prânz, se vor odihni, după care vor avea program de învățat. Seara vor lua cina, după care vor fi duși acasă”, a spus preotul.

Pe lângă centrul de zi, la complexul Românași își vor găsi căminul 30 de copii din medii defavorizate.

care vor fi incluși în centrul de tip rezidențial pentru copii ce va funcționa aici. În centru vor ajunge copiii repartizați de Direcția Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului.

Avem în vedere, și pentru acest centru, copii de școală primară, cu vârste cuprinse cam între 6 și 10 ani. În situații familiale speciale, vom face și excepții, însă ne dorim un grup omogen, care să se integreze ușor. Școlarizarea va fi făcută la școala din Românași”, explică Gârdan.

Complexul va include și un centru de tip rezidențial pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 50 de locuri.

Condițiile sunt peste standardele naționale în domeniu și nu există nici un fel de discriminare privind accesul în centru – nici în privința domiciliului, nici al religiei”, precizează preotul.

De copiii și vârstnicii din complex se vor ocupa, atunci când instituția va atinge capacitatea maximă, aproximativ 50 de persoane, care vor fi angajate ale ONG-ului care va administra complexul. Deschiderea oficială va avea loc în 23 mai.