ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preşedintele Colegiului Medicilor din România(CMR), Vasile Astărăstoae, a declarat că ţara noastră a cheltuit 3,5 miliarde de euro pentru pregătirea medicilor care lucrează în UE, dar nu a primit "nici măcar un euro înapoi", din partea ţărilor care-i folosesc.

Din 1990 şi până acum, din România au plecat 21.000 de medici. "Dintre aceştia, 14.100 de medici au plecat de la 1 ianuarie 2007. În Franţa, sunt 4.300 de medici români care reprezintă 60 la sută din totalul medicilor străini care lucrează în această ţară, în Marea Britanie sunt circa 4.000 de medici români, pe locul doi după medicii indieni, în Belgia sunt 2.600 de medici români, iar în ultimii trei ani, după o politică agresivă din partea Germaniei, sunt 3.100 de medici în această ţară, urcând de pe locul şapte pe locul trei într-un top al medicilor străini care lucrează aici", a spus preşedintele CMR.

Şeful Colegiului Medicilor a mai spus că peste patru ani, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi inversării piramidei vârstelor, numărul de afecţiuni cronice va depăşi numărul afecţiunilor acute.

"O evaluare care s-a făcut arată că, în ţările puternic dezvoltate economic, 50 la sută din posturile de medici vor fi vacante. Producţia universităţilor de medicină din aceste ţări poate să acopere 11 la sută, deci rămân aproape 40 la sută din posturi vacante, asta echivalează cu 150.000 de posturi de medici vacante în toate aceste ţări. Unităţile medicale vor veni şi vor lua medicii din România fiindcă e o ţară membră UE, iar formalităţile de angajare sunt mai simple, iar şcoala medicală românească e în continuare cunoscută şi recunoscută", a explicat preşedintele CMR.

Vasile Astărăstoae a spus că obedienţa conducătorilor faţă de Bruxelles este identică cu cea de dinainte de 1989 faţă de Moscova.

"Noi am cheltuit pentru toţi medicii care au plecat 3,5 miliarde de euro numai pentru educaţie, liceu, facultate, rezidenţiat. Nu punem în calcul faptul că sistemul a rămas deficitar şi nu am primit din partea ţărilor care şi-au rezolvat problema de sănătate nici măcar un euro înapoi. Obedienţa celor care ne-au guvernat şi ne guvernează se manifestă faţă de Bruxelles, cum era înainte faţă de Moscova, prin aceea că niciunul nu a solicitat acest lucru", a spus Vasile Astărăstoae.