ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentagonul nu va închide prea curând centrul de detenție de la Guantanamo. Așa reiese din declarația recentă a secretarului american al Apărării, Chuck Hagel, conform căreia va fi "foarte dificil" pentru SUA să închidă Guantanamo până la finalul mandatului lui Barack Obama, adică peste doi ani.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Va fi foarte dificil, şi chiar mai mult dacă Congresul impune noi restricţii" asupra condiţiilor privind eliberarea celor 122 de deţinuţi care se mai află la Guantanamo, precum şi asupra ţării-gazdă, a spus Hagel, conform AFP, citat de Mediafax.

Hagel s-a apărat, supunând că nu a tergiversat aprobarea eliberării anumitor deţinuţi din această închisoare militară americană situată în Cuba.

A existat o "încetinire" care nu l-a "făcut popular". "Dar am fost foarte clar în faţa preşedintelui (...) şi a Congresului: dacă legea îmi dă o responsabilitate, fac tot ce pot" pentru a o asuma, pentru că "poporul american este cel care contează", a precizat șeful Pentagonului.

Legea îi impune secretarului Apărării să certifice că eliberarea unui deţinut nu creează o ameninţare semnificativă pentru securitatea naţională.

După preluarea dosarului, Hagel a precizat că a cerut uneori asigurări suplimentare trimiţând o misiune în ţara-gazdă, înainte de a-şi da acordul.

Încă de la primul mandat, în 2009, Obama a susținut constant intenţia de a închide centrul de detenţie de la Guantanamo, idee reluată şi săptămâna trecută în discursul său privind Starea Naţiunii.

La sosirea sa la Casa Albă, în ianuarie 2009, peste 240 de deţinuţi se aflau la Guantanamo.