ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Separatiștii proruși din estul Ucrainei au anunțat organizarea de alegeri prezidențiale și legislative la 2 noiembrie în autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk, informează agențiile de presa ruse.

Așa zisul premier din Donețk, Aleksandr Zaharcenko, a precizat că alegerile legislative ucrainene, programate pentru 26 octombrie, nu se vor desfășura pe teritoriul regiunii separatiste. ”Noi avem consiliul nostru suprem și vom decide singuri ce fel de alegeri organizăm și la ce dată. Niciun fel de alegeri, inclusiv cele pentru parlamentul ucrainean, nu vor avea loc la noi”, a indicat Zaharcenko, transmite Agerpres.

În paralel, șeful consiliului suprem din Lugansk, Aleksei Kariakin, a anunțat că în regiune vor avea loc alegeri legislative și prezidențiale tot la 2 noiembrie.

Anunțurile liderilor separatiști intervin după ce parlamentul ucrainean a adoptat marțea trecută două proiecte de lege ce prevăd acordarea unui 'statut special' pentru regiunile proruse din estul Ucrainei și o amnistie, în anumite condiții, pentru 'participanții la evenimentele din Donețk și Lugansk'.

Prima lege, ce garantează o mai mare autonomie pentru Donețk și Lugansk și care a fost respinsă de rebeli, aceștia insistând asupra independenței lor, prevede, între altele, alegeri la 7 decembrie la nivel 'de raioane, consilii municipale, consilii orășenești' în aceste regiuni.