ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma competiţiei organizate de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului, și la care au participat 32 de municipalităţi din ţară, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie, Sfântu Gheorghe a fost desemnat "Oraşul Reciclării" în 2014, cu cel mai mare punctaj la evaluarea finală, demonstrând că deţine cel mai performant sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje. Criteriile care au stat la baza evaluării au fost: calitatea serviciilor de colectare separată (însemnând accesul populaţiei la containerele colorate, aspectul acestora şi corectitudinea depunerii separate a deşeurilor în fiecare container), cantitatea de deşeuri colectate şi acţiunile de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile, relatează mediafax.ro.


Sfântu Gheorghe a câştigat şi marele premiu: amenajarea unei zone 100% eco Wi-Fi, un spaţiu inedit de relaxare, realizat din materiale reciclate şi cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 euro, unde locuitorii îşi vor putea petrece timpul liber în prima parte a anului viitor.

La această ediție, alături de marele învingător s-au evidenţiat încă cinci primării, acestea obţinând premii speciale pentru evoluţia înregistrată de la o ediţie la alta. Astfel, Zalău a fost premiat pentru că a reuşit să-şi păstreze şi anul acesta locul I pentru cele mai multe deşeuri colectate separat per locuitor, Mediaş şi Deva s-au evidenţiat pentru evoluţia remarcabilă în ceea ce priveşte calitatea serviciului de colectare separată, iar primăriile oraşelor Târgu Jiu şi Braşov s-au remarcat prin implicarea în activităţile numeroase şi inedite de informare şi educare a populaţiei despre importanţa colectarii separate şi a reciclării deşeurilor de ambalaje.

Pentru rezultatele obţinute la ediţia de anul acesta, la unul dintre criteriile de evaluare, s-au remarcat următoarele oraşe:

Pentru cele mai multe deşeuri de ambalaje colectate separat per locuitor, categoria "Luptător": Târgu Secuiesc, Vaslui, Roman, Satu Mare, Slobozia şi Drobeta Turnu-Severin.

Pentru calitatea sistemului de colectare separată, categoria "Armament de calitate": Odorheiu Secuiesc, Ploieşti, Tulcea, Craiova, Suceava şi Brăila.

Pentru cele mai multe deşeuri de ambalaje colectate separat, categoria "Cetate": Constanţa, Arad, Bacău, Cluj-Napoca şi Sectorul 3 Bucureşti.

Pentru implicarea în actiuni de conştientizare a populaţiei prin campanii de informare şi promovare în presa locală, categoria "Trâmbiţare": Iaşi, Slatina, Călăraşi, Bârlad şi Sectorul 6 Bucureşti.

Primăriile Municipiilor Galaţi, Oradea şi Miercurea Ciuc au fost premiate la categoria "June", fiind cele mai noi oraşe care au implementat sistemul de colectare separată pentru populaţie.

Primăria Municipiului Focşani a fost prima înscrisă în competiţie, câştigând premiul la categoria "Linia Întâi".