ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este deja o tradiție ca de sărbători, românii să facă excese culinare, obicei care duce, de cele mai multe ori, la probleme ale aparatului digestiv. Din acest motiv, principalul aspect pe care medicii recomandă tuturor să îl aibă în vedere este menținerea unui echilibru alimentar și evitarea unor combinații periculoase de alimente și băuturi.

“Și de sărbători e bine să ne păstrăm programul alimentar obișnuit, adică 3 mese pe zi. Pentru că vorbim însă de un meniu încărcat în această perioadă în grăsimi, trebuie să mâncăm și foarte multe legume verzi. Două treimi din farfurie va fi incărcată cu legume și zarzavat, iar între mese vom face o pauză de 3 ore. Ouăle le vom consuma cu muștar, nu maioneză, fierte moi (trebuie să aibă un aspect cleios) pentru că cele tari sunt indigeste și nu mai multe de 2-3 pe zi. De asemenea, nu vom manca la aceeași masă ouă și prăjituri, este indicat să facem o pauză de cel puțin două ore între cele două alimente”, ne spune S.L. Dr. Luana Alexandrescu.

Pentru că în această perioadă de pe mese nu va lipsi vinul sau alte băuturi alcoolice, iată ce trebuie să știm și despre consumul acestora : “Cel mai indicat este să alegem un vin ușor și să renunțăm complet la orice fel de băuturi acidulate. Acestea îngreunează digestia și dau și neplăcuta senzație de balonare. Însă mare atenție la amestecul de băuturi alcoolice și grăsimi, acesta crește riscul de pancreatită acută. De aceea la gătit e bine să folosim cel mai des uleiul de măsline”.

Dacă adulții „rezistă” combinațiilor „usturătoare”, există, totuși, niște categorii de persoane care pot fi afectate în mod special dacă nu controlează așa cum se cuvine ce manancă: Copiii și persoanele în vârstă. Aceștia sunt cei mai afectați de mesele încărcate în grăsimi. „O atenție specială e bine să aibă și persoanele care au probleme hepatice, renale, pancreatice, HTA, hipercolesterolemie și cei obezi”, ne sfătuiește doamna doctor.

“După zilele libere de sărbătoare, pentru a ne reveni complet e bine să ținem o zi de detoxifiere în care să consumăm doar legume și fructe și să bem lichide precum apă, ceai verde și sucuri proaspete”, a mai adăugat „rețetei”,același medic.