ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UPDATE 12.37 Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, și ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, şi-au exprimat joi îngrijorarea în legătură cu evoluţiile din Crimeea şi i-a cerut Rusiei să nu facă nimic din ceea ce ar putea duce la escaladarea tensiunilor. De asemenea, Germania susține că trebuie evitată o destrămare a Ucrainei.

UPDATE 12.25 Ministerul ucrainean de Externe l-a convocat joi pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei în Ucraina, Andrei Vorobiov, căruia i-a transmis ca vecinul de la est trebuie să garanteze integritatea teritorială a statului aflat sub semnul unor proteste violente din toamna anului trecut.

De asemenea, Ministerul de Externe de la Kiev a remis un comunicat de presă, în care insistă ca Rusia să garanteze integritatea şi independenţa teritorială a Ucrainei. Am remis o notă în care cerem militarilor din flota rusă din Marea Neagră (staţionată la Sevastopol, în Crimeea) să se abţină de la orice mişcare în afara perimetrului în care sunt cantonaţi”.

[divider]

UPDATE 10.25 Un comando de aproximativ 30 de persoane înarmate, în uniforme fără însemne distinctive, a ocupat joi dimineață, în jurul orei locale 04:30, clădirile parlamentului și cabinetului de miniștri din Simferopol, capitala republicii autonome rusofone Crimeea, zguduită de tensiuni separatiste, și au ridicat drapele rusești.

Premierul Crimeii, Anatoli Mohiliov, a confirmat pentru AFP că unele clădiri oficiale au fost ocupate de persoane înarmate. Indivizi cu 'arme moderne' au sosit în cursul nopții, a adăugat el, conform Agerpres.

[divider]

Persoane înarmate au preluat controlul asupra clădirii legislativului şi al Guvernului din Crimeea, regiune cu o populaţie majoritar rusofonă.

Persoane înarmate au pătruns în clădirea Parlamentului, îndepărtând paza. În faţa intrării în clădire a fost ridicată o baricadă din paleţi de lemn, cutii de gunoi etc. Parlamentul este înconjurat de poliţişti.


Şi în jurul Consiliului de Miniştri din Crimeea se află un număr mare de organe de ordine. Poliţia nu permite accesul oamenilor în clădirea ocupată.


La ambele clădiri au fost arborate steaguri ruseşti.


Crimeea a aparţinut Rusiei în perioada fostei Uniuni Sovietice, înainte de a intra în componenţa Ucrainei, în 1954. Republica Autonomă Crimeea are un statut special de autonomie în cadrul Ucrainei, capitala fiind în orașul Simferopol. Ucraina are o populaţie de 45 de milioane de persoane dintre care aproximativ 9 milioane sunt de etnie rusă. Majoritatea populației rusești este concentrată în estul și sud-estul Ucrainei.

Foto: RIA Novosti