ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce în oraşele Galaţi şi Iaşi au fost semnalate numeroase cazuri de consum de etnobotanice în şcoli şi licee, iată că şi Mangalia este lovit de acest grav fenomen.

[P] Maria, Regina României. Jurnal de Război, ediţie integrală, necenzurată - comanda online

Astfel, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Mangalia, Ion Mincă atrage atenţia colegilor asupra comercializării şi consumului de droguri ce afectează din ce în ce mai mulţi tineri ai oraşului. Acesta afirmă că fenomenul a luat o amploare deosebită şi dacă nu va fi stopat la timp, autorităţile nu vor mai putea gestiona situaţia.

CITEŞTE ŞI: Legea nu face față comerțului cu etnobotanice: Vânzarea drogurilor a explodat în mediul online

„Din surse sigure vă spun că, la Mangalia, consumul de droguri afectează o bună parte a tinerilor. Fenomenul a depăşit orice limită. Dacă voi fi întrebat, pot nominaliza şi locurile unde se comercializează drogurile. Nu trebuie, însă, să mă ocup eu de această problemă, ci poliţia. Dacă eu, personal, cunosc locurile şi zonele unde se vând droguri, sunt convins că şi poliţia le ştie. Este nevoie şi de implicarea autorităţilor locale, a primăriei şi a directorilor de şcoli pentru a reuşi să ţinem în frâu acest fenomen, până nu e prea târziu. Toţi cei de aici, de la masa Consiliului Local, avem copii şi nepoţi şi nu cred că trebuie să glumim cu această problemă, trebuie acţionat până nu va fi prea târziu”, a declarat Ion Mincă.

CITEŞTE ŞI: Într-o ţară preocupată de ora de religie, etnobotanicele fac RAVAGII în şcoli şi licee: Unde întorci capul, aceleaşi priviri tulburi, HĂMESIŢI

La rândul său, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a spus că a sesizat de nenumărate ori Poliţia Naţională cu privire la comercializarea ilegală de ţigărilor, de etnobotanice şi droguri de mare risc.

“Numai Poliţia Locală are atribuţii în depistarea vânzătorilor de ţigări şi substanţe interzise. Sperăm să şi ia măsurile cuvenite şi să nu aştepte să se întâmple o tragedie în Mangalia”, afirmă primarul urbei.

CITEŞTE ŞI: Încă un oraş afectat de consumul de etnobotanice: 11 copii din Iaşi au ajuns la spital

Acesta mai adaugă că o bună parte a responsabilităţii o poartă şi directorii de şcoli.

“În momentul în care mă aflam la una dintre instituţiile de învăţământ din localitate am văzut elevii fumând – şi nu ştiu ce fumau – în incinta şcolii, în spatele clădirii. Haideţi să punem şi o scrumieră şi să îi lăsăm să fumeze în faţa profesorilor! Rămân la părerea mea, că directorii instituţiilor de învăţământ sunt primii care trebuie să sesizeze forţele de ordine atunci când constată că elevii consumă substanţe interzise”, a concluzionat, în cadrul şedinţei de consiliu, Cristian Radu.

Şefii Poliţiei locale au confirmat pentru Ediţiadesud că doar Poliţia Naţională are dreptul de a acţiona pentru stoparea vânzării ţigărilor şi etnobotanicelor la colţ de stradă

“Noi nu avem competenţe în domeniul infracţiunilor. După ce prindem infractorul, îl predăm Poliţiei Naţionale”, declară Mihai Angelescu, şeful Poliţiei Locale Mangalia.

Cu toate acestea, comisar şef Valentin Mustăţea, adjunctul şefului Poliţiei Mangalia afirmă că există cazuri de consum de etnobotanice şi în oraşul Mangalia.

“În cadrul Poliţiei Naţionale există un departament special care se ocupă de această problemă: Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa. Poliţiştii de la BCCO sunt cei care fac anchetele, noi aici, la nivel local nu ne ocupăm cu flagrantele. La nivelul Poliţiei Mangalia nu avem date că ar exista trafic de droguri de mare risc, dar există informaţii şi cazuri concrete cu privire la consumul de etnobotanice, legale sau nelegale”, afirmă Valentin Mustăţea.

Adjunctul şefului Poliţiei Mangalia mai spune că cei mai afectaţi de consumul de etnobotanice sunt liceeni, el oferind şi un exemplu concret.Astfel, potrivit acestuia, la Liceul “Ion Bănescu” din localitate, trei elevi – două fete şi un băiat, cu vârsta de 16 ani, au fost transportaţi, de urgenţă, de la şcoală la spital, în criză declanşată de consumul de etnobotanice.

“Ulterior întâmpării, am organizat o razie la Ion Bănescu, în cadrul căreia au fost verificaţi elevii mai multor clase, dar nu am descoperit decât ţigări asupra lor. Noi vom continua controalele şi în perioada următoare”, a punctat adjunctul Poliţiei Mangalia.

Potrivit poliţiştilor, noua “modă” în privinţa consumului de droguri în rândul tinerilor o constituie ţigările din plante medicinale, cumpărate de la magazinele naturiste. Acestea sunt trase în foiţă de ţigară şi pulverizate cu spray de ţânţari, după care sunt lăsate să se usuce şi consumate. Efectul asupra organismului este devastator, în special la nivelul sistemului nervos.