ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SMURD african înfiinţat de o româncă originară din Galaţi în Namibia.

Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

La peste 12.000 de kilometri de ţară, o româncă a făcut pentru Namibia ceea ce un palestinian făcea acum 20 de ani pentru România - un sistem medical de urgenţă de tipul SMURD.
Bani nu aveam, dar suflet aveam şi ştiam ce vreau. Şi tot aşa am ştiut că este corect şi este exact ce are nevoie această ţară

, spune Gabriela Teleman.

Imediat după Revoluţie, a plecat din România. Departe, în Africa, acolo unde soţul ei deja muncea pe o platformă petrolieră. Nu a stat mult pe gânduri. Şi-a luat fetiţa diagnosticată cu diabet şi a plecat cu speranţa de mai bine.
Ca tot românul, după Revoluţie, mă gândeam că plec în America şi uite-mă unde sunt

, spune ea.

Românca ține minte și acum momentul în care a pus pentru prima dată piciorul pe pământ african. Un tărâm total diferit, despre care nu credea că îi poate deveni casă.
Nu se vedea nimic, doar oceanul şi nisipul. Nu se vedea absolut nimic. Atunci m-am întrebat: Doamne, dar oare ce fac eu aici?

, povestește Gabriela Teleman. Atunci i-a venit ideea înfiinţării unei instituţii de tipul SMURD.  Gabriela şi-a făcut un ONG, în urmă cu 12 ani. A urmat cursuri de paramedic şi a cumpărat o maşină pentru transportul peştelui, pe care mai apoi a transformat-o în ambulanţă.
Nu aveam niciun ban. Eu aveam microbuzul pe care soţul îl folosea la peşte. L-am luat şi l-am dus la un garaj, unde să-l repare, să-l peticească, să-l vopsească

, povestește ea.

A muncit zi şi noapte. A atras voluntari pe care i-a pregătit. A căutat sponsori care să o ajute să facă un sistem de urgenţă medical gratuit. Iar serviciul a crescut.
Avem şase ambulanţe. Ne finanţăm singuri din succesul muncii noastre

, spune Gabriela Teleman.

Serviciul voluntar de urgență de tip SMURD înfiinţat de Gabriela funcționează acum în Walvis Bay, al doilea oraș ca mărime din Namibia, cu peste 50.000 de locuitori, în care mai bine de jumătate dintre locuitori nu au un loc de muncă.