ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Realizarea perdelelor de copaci pentru șosele și autostrăzi a rămas doar la stadiu de proiect pentru autoritățile de mediu din România căci a mai trecut un fără să avem pâlcurile de pădure care să protejeze față de fenomenele meteo extreme.Și asta din cauza lipsei banilor și a birocrației excesive ce au determinat ca Romsilva să nu primească fondurile necesare de la Departamentul de Ape, Păduri și Piscicultură.

Livrare gratuita in 24 de ore!

Directorul general al Romsilva Adam Crăciunescu a declarat că instituția a realizat, în 2014, un singur tronson de perdea forestieră, în regie proprie, pe un teren din domeniul public al statului administrat de Romsilva. Perdeaua se află de-a lungul Autostrăzii A2, pe raza comunei Stelica, din județul Ialomita și protejează împotriva depunerilor masive de zăpadă. Perdeaua are o lungime de 7,89 km, o lățime de 30 metri și o suprafață de 23,69 hectare. Speciile utilizate au fost ulm de Turkestan, frasin, pin negru, sălcioară și diverși arbuști (măceș, lemn câinesc și păducel).

Conform TOTB, în România, există doar 700 de hectare de perdele forestiere de protecție a drumurilor și autostrăzilor, deși necesarul este de 20.000 de hectare. Perdelele forestiere au rolul de a proteja un obiectiv împotriva efectelor unor dăunători sau pentru ameliorarea climatică, economică și eco-sanitară a terenurilor. Acestea sunt de mai multe feluri: perdele forestiere pentru protecția terenurilor agricole contra factorilor climatici dăunători și pentru ameliorarea condițiilor climaterice din perimetrul apărat, perdele forestiere antierozionale, de protejare a solului, pentru protecția căilor de comunicații și transport, pentru protecția digurilor și a malurilor, pentru protecția localităților și a diverselor obiective economice și sociale.

Lipsa fondurilor a pus Romsilva în imposibilitatea de a face exproprierile necesare înființărilor perdelelor forestiere. Programul național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și a drumurilor naționale a fost aprobat prin OUG nr. 38/2014 pentru modificarea și completarea Legii 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție. Potrivit acestei ordonanțe, “anual, prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, se aprobă lista obiectivelor de investiții propuse spre finanțare (…)”. Totdodată, se mai precizează că finanțarea acestor obiective de investiții “se asigură din fonduri externe nerambursabile postaderare, de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură.”