ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Operațiunea militară israeliană din Gaza pare să fi devenit un coșmar și pentru primii oameni implicați, soldații israelieni. Tot mai mulți rezerviști chemați la arme au spus NU, pentru a nu lua parte la bombardarea Fâșiei Gaza. Este și cazul lui Udi Segal, un soldat evreu de 19 ani, care spune că Israelul poate continua ocupația, ”dar nu în numele meu”.

Udi Segal este acuzat de dezertare, după ce a refuzat să se înroleze în armată, scrie site-ul Il Fatto Quotidiano. Așa că urmează să ajungă după gratii, nu se știe pentru cât timp. În aceeași situație se mai află alți 50 de soldați israelieni din cadrul Israel Defense Force (Forțele de Apărare Israeliene), care au refuzat să participe la operațiunea militară din Fâșia Gaza împotriva organizației Hamas. Motivele lor sunt prezentate, pe larg, într-o scrisoare trimisă celor de la cotidianul american Washington Post. Ne opunem armatei israeliene și legii asupra recrutării obligatorii pentru că respingem această operațiune militară”.

Chiar dacă nu se află printre semnatarii scrisorii, Udi Segal gândește la fel ca ei. ”Sprijinul țării pentru politica premierului Benjamin Netanyahu este încă puternică. Cu toate astea, sunt foarte multe persoane care s-au săturat de acest război. Printre concitadinii mei cunosc cel puțin 120 sau 130 de băieți care au luat aceeași decizie ca și mine”, a declarat Udi Segal, citat de ziarul italian.

”Când m-am apropiat de vârsta recrutării obligatorii am început să citesc, să studiez și să mă documentez asupra conflictului dintre Israel și Palestina. E mai bine de un an de când mă informez din ziare și studiez istoria și m-am decis că nu pot lua parte la această ocupație”, continuă Udi Segal.

Tânărul israelian spune că nu știe cât va sta închisoare pentru refuzul de a se înrola, deși pedeapsa pentru astfel de cazuri este de circa șase luni, dar este convins că oricât va sta după gratii ”nu mă va face să mă răzgândesc”.

În Israel, toți cetățenii sunt înrolați obligatoriu la vârsta de 18 ani, inclusiv femeile. Bărbații fac 3 ani de serviciu militar, în timp ce fetele doar 2 ani.