ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vasile Dîba, campionul care a adus primele medalii olimpice la caiac, a murit la vârsta de aproape 70 de ani, la Spitalul Colentina, potrivit evz.ro.  

Se afla internat la spitalul Colentina din București, unde avea nevoie de transfuzii de sânge. Flaviu Butnaru, consilier ANS, a anunțat vestea cumplită pe rețelele de socializare. Prietenii, colegii și admiratorii săi au încercat să-l ajute, dar nu a fost de ajuns.

Butnaru a fost cel care a făcut public și apelul pentru donarea de sânge, în urmă cu patru zile, pe pagina de Facebook a primăriei din Jurilovca, localitatea natală a lui Dîba, din județul Tulcea.

„Campionul și consăteanul nostru, Vasile Dîba, trece printr-un moment dificil. Îl putem ajuta donând sânge, în special grupa 01 pozitiv, pentru Vasile Dîba, spitalul Colentina, Secția Hematologie 2. Orice grupă de sânge este binevenită. Cei care se află în București pot fi primii care-i vin în ajutor. Vă mulțumesc”, a scris atunci Butnaru.

Dîba a fost unul dintre cei mai mari caiaciști din istoria României. A început să practice acest sport la 15 ani, când a fost remarcat de antrenorul Igor Lipalit, care a venit în Jurilovca și l-a convins să se înscrie la clubul sportiv local.

Talentul său a fost rapid confirmat de rezultatele obținute la competițiile naționale și internaționale. La Campionatele Europene de juniori din 1971, de la Snagov, a cucerit două medalii de argint, la K2 – 500 m și la K4 – 500 m. Trei ani mai târziu, la Campionatele Mondiale de la Ciudad de Mexico, a devenit campion mondial la K1 – 500 m și la K1 – 4×500 m. La ediția următoare a CM, de la Belgrad, a obținut două medalii de argint la aceleași probe. 

Consacrarea sa a venit la Jocurile Olimpice de la Montreal, din 1976, unde a făcut istorie pentru caiacul românesc. A câștigat medalia de aur la K1 – 500 m, probă nou introdusă în programul olimpic, și medalia de bronz la K1 – 1000 m.

La Jocurile Olimpice din 1980, de la Moscova, a adăugat alte două medalii la palmaresul său: argint la K4 – 1000 m și bronz la K1 – 500 m. 

Pentru performanțele sale, a fost distins cu titlul de Maestru Emerit al Sportului și cu mai multe ordine și decorații: Ordinul Muncii clasa I (1976), Ordinul Meritul Sportiv clasa a II- a (1981) și Ordinul Meritul Sportiv clasa I (2004), potrivit Comitetul Olimpic și Sportiv Român.