ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii au posibilitatea să se trateze în orice spital din Europa fără să aibă nevoie de aprobări speciale de mai mult de 6 luni. Conform unei directive europene, statul român este obligat să suporte o parte din costurile tratamentelor, doar că un pacient care vrea să afle cum poate ajunge într-un spital din străinătate este prins într-un hăţiş birocratic din care nu află mai nimic, conform Digi24.


Pe pagina de internet a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sunt zeci de informaţii, dar niciuna referitoare la directiva europeană care le permite românilor să se trateze în spitalele din Europa, deși CNAS ar trebui să aibă un birou special pentru astfel de date.


„Noi abia acum ne-am înfiinţat şi lucrăm la culegerea de date, inclusiv partea de costuri. Costurile în România şi costurile în străinătate. Sunteţi primul pacient care sună pe acest număr de telefon şi care mă întreabă”, a spus o angajată CNAS.


„Pacienţii nu au acces la informaţie, la acest punct de informare. Mai mult decât atât, pacienții trebuie să aibă banii lor pentru a se trata în străinătate, iar Casa va deconta, ulterior, acești bani”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Bolnavilor de Cancer.


Însă procedurile prin care un pacient poate să-şi recupereze costurile tratamentului în străinătate sunt extrem de greoaie.


„Vei fi rambursat la 60 de zile de la alocarea bugetară pe care o va face Casa Națională de Sănătate. Pacientul nu are niciun control asupra acestui termen. Directiva 24 prevede clar, la articolul 9, că cetățeanul trebuie să fie rambursat fără întârziere”, afirmă Oana Gheorghiu, fondatorul Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”.


Pe deasupra, CNAS a impus şi restricţii. Pentru anumite servicii medicale, cum ar fi naşterile, protezele sau investigaţiile cu computerul tomograf pentru depistarea cancerului, pacientul are nevoie de o autorizaţie specială.