ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo(foto dreapta), va interzice fracturarea hidraulică în statul său, anunţă Huffington Post, citând surse oficiale.

Elefant.ro:Livrare gratuita in 24 de ore! Orice produs

Participând la o conferinţă de presă alături de experţi în domeniu, Cuomo a afirmat că aceştia trebuie lăsaţi să se pronunţe, deoarece dezbaterea pe subiect a devenit prea emoţională.

Oficialii Departamentului pentru Conservarea Mediului(DCM) au afirmat că impactul potenţial asupra mediului şi a sănătăţii publice este prea mare pentru a permite continuarea fracturării hidraulice. Şeful DCM, Joseph Martens, a spus că efectele frackingului sunt foarte răspândite şi că beneficiile economice pentru New York sunt incerte.

Dr. Howard Zucker, şeful departamentului sănătăţii al statului New York a adăugat că în alte state, omologii săi nici măcar nu au fost chemaţi la discuţii, atunci când s-a luat decizia de a permite fracturarea hidraulică.

"Nu pot susţine fracturarea hidraulică în statul New York", a spus Zucker, concluzie susţinută şi de guvernator.

"Cred că este responsabilitatea noastră să dezvoltăm o alternativă, pentru a avea o dezvoltare economică sigură, nepoluantă", a conchis Cuomo.

În România există mai multe perimetre suspectate de gaze de şist, care au fost concesionate unor corporaţii din SUA, Austria sau Rusia şi care se doresc exploatate prin fracturare hidraulică.

Fracturarea hidraulică înseamnă forțarea sfărâmării rocilor prin intermediul unor lichide sub presiune. Fracturarea rocilor se poate produce și în mod natural, însă, folosită de om, aceasta este o metodă prin care se exploatează petrolul și gazele de șist.

Fluidul de fracturare conține în cea mai mare parte apă (se pot consuma câteva milioane de litri pentru fiecare injectare), nisip, dar poate conține și acid clorhidric, substanțe biocide, guma de guar (E412), substanțe pentru emulsifiere și pentru de-emulsifiere și izotopi radioactivi (lantan-140, cobalt-60) pentru urmărirea împrăștierii fluidului. Durata medie de viata a exploatării este de 7,5 ani timp în care procesul de injectare se poate repeta de până la 10 ori, iar cantitatea de apă și aditivi folosiți se multiplică în acest fel. Între 10% și 70% din fluidul de fracturare se întoarce la suprafață după fiecare injectare.