ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Aveţi un telefon? Telefonul meu sună până se încinge”, spune Stelian Tănase în primele minute ale interviului acordat ziarului Gândul, în care vorbeşte despre presiunile politice care se fac asupra sa, în calitate de preşedinte-director general al Televiziunii Române.
„Nu că le-am simţit, le-am auzit, s-au făcut la mine presiuni insistente vizavi de diferite decizii, pe care ar trebui să le iau, de pildă acuma mi se cere capul lui Sorin Avram (n.r. realizatorul emisiunii de dezbateri politice „Vorbeşte liber!”). Imixtiunile vin din zone foarte înalte, de la PSD”.

Stelian Tănase, acuză şi influenţa pe care o exercită asupra TVR premierul Victor Ponta prin purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, membru în Consiliul de Administraţie al televiziunii.
„Corneliu Calotă îşi spune punctul de vedere, faţă de mine personal, faţă de alţi directori în faţa consiliului de administraţie de fiecare dată şi punctul lui de vedere prevalează. Este omul cel mai puternic din Consiliul de Administraţie. Pe acel plan, el conduce, de fapt, televiziunea”, spune Stelian Tănase, care susţine că oficialul Guvernului se află acum într-o situaţie de incompatibilitate.

„Corneliu Calotă este purtător de cuvânt al Guvernului şi, în acelaşi timp, membru trimis de Guvern în Consiliul de Administraţie. Cred că ar trebui să opteze pentru o calitate sau alta, deşi trebuie să spun că are 60 de zile pentru asta. Este un caz de incompatibilitate, pe de-o parte din punct de vedere legal, pe de altă parte, din punct de vedere al imaginii, dă foarte prost ca purtătorul de cuvânt al Guvernului să facă parte din Consiliul de Administraţie".

În acest moment, vulnerabilităţile televiziunii publice sunt atât de ordin politic, cât şi de natură economică. TVR are datorii istorice de 800 de milioane de lei, dintre care mai mult de jumătate la bugetul de stat, iar şeful postului public spune că a discutat cu premierul Ponta despre o amnistie fiscală pentru TVR şi chiar despre închiderea postului public, pentru ca apoi să poată fi redeschis restructurat.

Stelian Tănase înclină spre soluţia radicală a închiderii postului public şi susţine că a discutat aceste variante şi cu premierul Victor Ponta iar acesta a fost „sensibil, adică i s-a părut scenariul plauzibil, mai ales că există şi alte exemple, nu inventăm noi roata”. Tănase mai spune că premierul Ponta i-a promis că astfel de măsuri vor fi luate după alegerile prezidenţiale.
„Să fii şeful TVR în an electoral este o experienţă foarte proastă, foarte proastă, pentru că sunt presiuni enorme, telefoane peste telefoane, rugăminţi, suspiciuni (...) Un ministru e un ministru, un senator e un senator, un şef de partid e un şef de partid, un candidat e un candidat şi de la nivelul ăsta exercită nişte presiuni. (...) Foarte greu, foarte greu să ştiţi şi nu mă descurc, pot să vă spun cu toată onestitatea. Nu mă descurc între ambiţiile, vanităţile, nivelul de informare, mai bun sau mai prost al diferiţilor lideri politici, nu mă descurc între aceste interese atât de contradictorii, iar acum când ne apropiem de campanie este aproape o isterie, e un fel de balamuc”, continuă şeful TVR.