ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


80 de ani de la inaugurarea primului post de radio la Chișinău, Radio Basarabia, s-au împlinit marți, 8 otombrie 2019, informează România Actualități. Radio Basarabia a funcționat doar 300 de zile, până în iunie 1940, când Uniunea Sovietică a invadat partea de est a Regatului României și a ocupat Chișinăul, distrugând studioul regional al Radiodifuziunii Române. 

Misiunea postului Radio Basarabia de a promova valorile și cultura românească a fost reluată de Radio Chișinău, relansat de Societatea Română de Radiodifuziune pe 1 Decembrie 2011. 

Radio Chișinău a găzduit marți festivități pentru împlinirea a 80 de ani de la prima emisiune. La evenimente au participat președintele director general al Societății Române de Radiodifuziune, Georgică Severin, ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, președintele TVR, Doina Gradea, istorici, oameni de cultură, jurnaliști și localnici.

Vorbitorii au subliniat importanța existenței unui post de radio românesc la Chișinău, în condițiile în care manipulările și propaganda rusească iau amploare tot mai mult. Participanții au arătat că Radio Basarabia a jucat un rol important în păstrarea și cultivarea spiritului românesc și a limbii române în stânga Prutului, obiective duse mai departe de către Radio Chișinău după reactivarea acestuia în 2011, precizează pagina web a Radio Chișinău

„Radio Chișinău este parte a unei structuri care în România este socotită cea mai de încredere sursă de informație și anume radioul public. Nu cred că s-a auzit că radioul public ar promova fake news, ar face manipulări. Ne mândrim cu faptul că poate nu suntem cei care dau știrile spectaculoase. Noi dăm știrile adevărate, verificate”, a declarat Georgică Severin, Președintele Director General al Societății Române de Radiodifuziune.

„Ați demonstrat că tot cei românesc nu piere și pentru a nu pieri tot cei românesc în Basarabia e nevoie de o voce corectă, este nevoie de o voce puternică, este nevoie de profesionalism și este nevoie de susținere. Noi contăm pe dumneavoastră ca și televiziunea română prin filiala sa TVR Moldova și Radio România prin filiala sa Radio România Chișinău să contribuie la ceea ce ne dorim crearea acelui spațiu comunicațional comun”, a declarat, la rândul său, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău.

„Rezervele Societății de Radiodifuziune din România, plus aceste noi instalații comandate, au făcut ca postul de Radio Basarabia să aibă o putere de emisie excelentă care să depășească de două ori pe cea a postului Radio București și pe cea a postului de Radio Tiraspol și aici atenție – acesta era punctul strategic și cel mai vulnerabil”, a afirmat Silvia Grosu, doctor în istorie. Aceasta a făcut o retrospectivă a evenimentelor ce au precedat lansarea Radio Basarabia care, în epocă, a fost făcut din considerente strategice, pentru a contracara propaganda comunistă a postului Maxim Gorki de Tiraspol (URSS).

Lansat de Societatea Română de Radiodifuziune la 8 octombrie 1939 și cunoscut și ca „Radio Chișinău”, postul „Radio Basarabia” a funcționat doar 300 de zile. În iunie 1940, acesta a fost preluat de administrația sovietică, fiind aruncat în aer un an mai târziu de Armata Roșie aflată în retragere. Recucerirea Basarabiei de către Armata Română aliată cu cea Germană în perioada 1941-1944 a dus la reașezarea pe baze românești a Basarabiei. Activitatea radioului din Chișinău a fost continuată de Radio Moldova la Iași, care a emis pentru prima dată la 2 noiembrie 1941. După 23 august 1944, România s-a aliat cu U.R.S.S., continuând războiul alături de Armata Roșie și cedând sovieticilor teritoriul dintre Prut și Nistru. După destrămarea U.R.S.S. în 1991, Societatea Română de Radiodifuziune a lansat postul regional Radio Chișinău în 2011.