ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Educației solicită Inspectoratelor Școlare să verifice situația elevilor pe care familiile i-au retras în mod „deliberat” de la cursurile învățământului obligatoriu, cerând inspectorilor școlari să ia măsuri pentru informarea părinților cu privire la obligațiile pe care le au pentru asigurarea dreptului de educație și să colaboreze cu autoritățile locale pentru a monitoriza modul în care este respectat dreptul la educație al copiilor. 

Mnisterul cere, de asemenea, inspectoratelor școlare „sesizarea organelor de cercetare pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate”. 

Demersul Ministerului Educației are loc în contextul în care doi părinți din Bihor au fost trimiși în judecată și condamnați fiindcă și-au retras copiii de la școală, justificarea lor fiind aceea că nu sunt de acord cu utilizarea internetului, cu cursurile online pe care copiii le făceau în perioada de pandemie și cu faptul că prezența la școală a copiilor era condiționată de purtarea măștilor.

Într-o adresă trimisă Inspectoratelor Școlare de Direcția Generală Învățământ Preuniversitare și Direcția Generală Juridică și Control din Ministerul Educației și prezentată de educatieprivata.ro, reprezentanții ministerului cer inspectorilor din municipiul București și din județe să identifice cazurile de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu.

În documentul publicat de educatieprivata.ro, Ministerul cere inspectorilor școlari să ia o serie de măsuri între care: „informarea părinților, prin intermediul unității de învățământ, cu privire la obligațiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educație al copiilor”; „informarea și colaborarea cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru consiliere în vederea reînscrierii beneficiarilor primari în sistemul național de învățământ”, „colaborarea cu autoritatea publică locală pentru a monitoriza modul în care este respectat dreptul la educație”, precum și „informarea obligatorie a Ministerului Educației cu privire la aceste situații”.

Ministerul cere de asemenea inspectorilor școlari să ia ca măsură „sesizarea organelor de cercetare pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate”:

Documentul, datat 3 ianuarie 2024, este trimis dinspre Minister către Inspectoratele Școlare „având în vedere informațiile potrivit cărora în România există familii care își retrag deliberat copiii de la cursurile învățământului obligatoriu, privându-i astfel de dreptul fundamental la învățătură prevăzut de Constituția României”.

În adresă se mai arată că Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar stipulează formele de învățământ și unitățile înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar, iar „orice altă formă de funcționare a unor entități care pretind că oferă servicii educaționale echivalente învățământului obligatoriu este în afara Legii nr. 198/2023”.

Legea prevede că părintele sau persoana care are în grijă un minor și care în mod nejustificat îl retrage sau îl împiedică să urmeze cursurile învățământului obligatoriu poate fi pedepsit cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, iar fapta rămâne nepedepsită dacă situația este remediată înainte de încheierea urmăririi penale.

Demersul Ministerului Educației are loc în condițiile în care, recent, doi părinți din județul Bihor, care au ales să-și educe acasă toți cei patru copii de vârstă școlară, au fost trimiși în judecată și au primit câte 4 luni de închisoare, însă cu amânarea aplicării pedepsei.

Conform reporterilor de la Adevărul, cazul a fost deschis anul trecut ca urmare a unei reclamații depuse de directorul Liceului teoretic Bratca din Aleșd, care a sesizat că în toamna lui 2021, cei doi părinți și-au retras din unitatea de învățământ copiii cu vârste de 8, 10, 11 și 13 ani, la momentul retragerii de la școală.

„În fața anchetatorilor, cei doi s-au declarat nemulțumiți de faptul că, în 2020, au primit diverse notificări în care li se atrăgea atenția că prezența la școală a copiilor este condiționată de purtarea măștii ori erau informați despre vaccinare. Pe de alta, ei au fost deranjați de trecerea la predarea orelor în sistem online, întrucât nu le-au permis nici până atunci copiilor accesul la internet și nici la televizor”, scrie Adevărul.

Copiii au fost înscriși la Home Life Academy și la West River Academy, unități școlare private din SUA, care le oferă îndrumare părinților deciși să-și educe singuri copiii contra unei taxe care, în 2021, s-a cifrat la 250 dolari pe an/familie.

Conform sursei citate, copiii au fost evaluați de către instituțiile publice autorizate care au stabilit că aceștia au mari lacune educaționale, raportat la vârsta lor, iar părinții nu au pregătirea să îi educe, în condițiile în care mama are opt clase absolvite, iar tatăl este absolvent de liceu.