ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Direcția Națională Anticorupție l-a trimit în judecată, joi, pe analistul Dan Dungaciu (55 de ani), profesor universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București și fost director, timp de 12 ani, al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C Brătianu” al Academiei Române, informează G4Media.

Dungaciu este acuzat de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, faptele având loc între 2017 și 2022, în perioada în care era director al Institutului. Contactat de G4Media.ro, Dungaciu a declarat: „Nu știu, o să mă lămuresc”, evitând să spună și dacă a fost audiat de procurori în faza de cercetare penală.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul București, în acest moment fiind în faza de Cameră Preliminară. Parte civilă în dosar s-a constituit Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI).

Conform unei dezvăluiri preluate și de ActiveNews, din decembrie 2023, dată la care Dungaciu avea calitatea de suspect, cercetările DNA au început după o sesizare a Curții de Conturi care efectuase, anterior, un control la Institut.

Procurorii au descoperit că, în 2017, în calitate de director al Institutului, Dungaciu ar fi semnat un contract de împrumut de folosință și, ulterior, alte două acte adiționale, cu Asociația „Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS)”, în calitate de comodatar. Prin aceste contracte au fost date spre folosință către LARICS, cu titlu gratuit și fără organizarea unor licitații publice, două spații situate în sediul ISPRI. Contractul s-a întins pe 5 ani, cuantumul chiriei neplătite de către LARICS fiind de 101.607 lei, sumă pentru care institutul Academiei Română s-a constituit parte civilă în dosarul de la instanță. Printre membrii fondatori ai LARICS se afla și Dungaciu.

Războiul din Ucraina sau „Prostia nu are margini”

Dungaciu este cunoscut și pentru afirmația categorică făcută împreună cu Mihai Neamțu cu câteva zile înainte de a începe „operațiunea specială” din Ucraina, și anume că „Nu va fi război ci sunt doar jocuri strategice”, afirmație care l-a făcut pe diplomatul de carieră și istoricul Mihai Gribincea, fostul ambasador al Republicii Moldova la București, să exclame:

„Cineva spunea că prostia nu are margini! Când îi văd pe unii analiști politici care până mai ieri ne convingeau pe la televiziuni că Putin nu va ataca Ucraina, iar acum la aceleași televiziuni sunt deja mari experți militari, zic că nu doar prostia ci și penibilitatea este nemărginită.

Conflictul din Ucraina a scos la iveală adevărata valoare și profesionalismul multor analiști politici de la Chișinău și București considerați drept experți pe spațiul ex-URSS. Probabil că acesta va fi unicul aspect pozitiv al invaziei lui Putin în Ucraina. Nu aș fi punctat aceasta, dar aceiași analiști sunt considerați mari ”experți” și pe problemele Republicii Moldova”.

ActiveNews și colaboratorii săi dr. Astărăstoae, av. Piperea, Capsali, Mioc - pe Listele Negre ale LARICS

Cunoscutul revoluționar anti-sistem Marius Mioc se află în proces cu unul dintre slujitorii lui Dan Dungaciu, Nicolae Țibirgan, cetățean al Republicii Moldova, după ce acesta l-a denunțat într-o „analiză” LARICS din perioada Dictaturii Covid drept „conspiraționist” și a instigat pentru ștergerea unui interviu tradus și publicat de Mioc cu profesorul Sucharit Bhakdi despre Experimentul Vaccinării.

Este de menționat și că în timpul campaniei electorale de peste Prut din 2021, Pagina de Facebook a ISPRI - Institutul Academiei Române condus de Dan Dungaciu s-a modificat pentru politicianul rus Renato Usatîi înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova

Într-un acces de schizofrenie, ceață pe creier și onanism mediatic, un așa-zis site conservator consideră că Dungaciu a fost „luat la țintă din zona progresistă”. Reamintim pentru persoanele cu dizabiltăți evidente de percepere a realității că LARISC a facut parteneriat în pandemie cu vectorul progresismului din România, fosta „Ștefan Gheorghiu” actuala SNSPA, ca să țină Liste Negre cu site-urile și personalitățile „conspiraționiste”, după cum notează Reacțiunea, în timp ce Dan Dungaciu era invitat aproape permanent la unitățile de media (UM) Digi 24, portavocea progresismului bolnav al neosecurismului și Antena 3, slujnicuța de serviciu a Sistemului.

Parteneriatul denunțării publice a „conspiraționiștilor” era extins și la ziarul siesit Adevărul - care scria despre ”Cei 12 apostoli ai dezinformării” afirmând că „deja cunoscutul ActiveNews.ro pentru dezinformările împrăștiate pe social-media a preluat și tradus un material dezinformator despre coronavirus de pe offGuardian, folosind și interviul lui Bhakdi tradus de Mioc pe YouTube”...

În alte „analize” emise de creația securistică a lui Dungaciu și a acoliților lui, prin care se urmărea de fapt crearea de LISTE NEGRE cu vocile independente care trebuie eliminate din spațiul public, se afirmă, de exemplu, într-un clasic și searbăd limbaj de Scânteia bolșevică, următoarele:

„În acest articol am ales să prezint 3 știri, a căror sursă principală este site-ul www.activenews.ro, un site ce poate să fie considerată o platformă pentru răspândirea dezinformării și propagandei. Deși articolele prezente pe site sunt menite pentru o campanie împotriva vaccinului și a măsurilor luate pentru diminuarea răspândirii indivizilor cu virusul COVID-19, articolele prezente pot fi depistate ca fiind articole de dezinformare și propagandistice prin verificarea informațiilor din surse avizate.”...

Sunt oferiți oprobiului public, de o altă slujitoare a lui Dungaciu, ca „vectori ai dezinformării”, avocatul Gheorghe Piperea și publicistul Iulian Capsali, autori-colaboratori ai ActiveNews

Profesorul Universitar Dr. Vasile Astărăstoae, fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, la rândul lui pus la zid de șleahta penalului DNA Dan Dungaciu, avea să afirme despre acest atac mizer, între altele:

„Am ezitat mult și nu știam dacă să răspund sau nu unui atac nedrept al unei persoane/ personaj pe nume Nicolae Țibrigan (LARICS-ISPRI-FUMN-ACADEMIA ROMÂNĂ - n.n.). M-am gândit că, dacă răspund, îl aduc în atenția publică și nu fac altceva decât să îl promovez. Am ieșit din această espectativă în momentul în care am recitit articolul său și am văzut că îl numește pe Sucharit Bhakdi un "obscur profesor” , "așa-zis specialist” și îl consideră un "idiot util”. Nu voi intra în polemică, utilizând limbajul personajului. Dar vă voi prezenta în paralel statutul profesional al celor doi și veți trage singuri concluziile.” Continuarea AICI.

Bate FUMN de la Est de Est

Mai amintim doar punerea la punct făcut de istoricul și diplomatul Nicolae Gribincea, care, în urma unui sondaj controversat realizat sub egida FUMN și plasat fraudulos sub cupola Academiei Române, la fel ca în cazul LARCIS, a precizat că „FUMN a fost în postura de «idiot util» al imperialismului rusesc”, promovând „teoria rusească despre «poporul transnistrean» la București”, precum, „în anii 60-70 ai secolului trecut, unele ONG-uri promovau teoria „omului sovietic” prin capitalele occidentale”:

"Evenimentul nu a fost altceva decat o actiune de promovare a teoriei rusesti despre "poporul transnistrean" la Bucuresti . Exact la fel in anii 60-70 ai secolului trecut unele ONG-euri promovau teoria "omului sovietic" prin capitalele occidentale. Ce s-a ales din teoria omului sovetic se stie. Coincidenta sau nu, dar zilele acestea dl. A. Popov, pe bani germani nu americani, plimbă alti "oficiali" transnistreni la Viena... FUMN, in opinia mea, a fost in postura de "idiot util" al imperialismului rus."  Detaliile sunt cunoscute de specialiști.

Mai curând e posibil ca unora să li se fi părut ciudat ceea ce se reclama în urmă cu mai mulți ani, și anume că Dungaciu cu ISPRI nu a făcut parteneriat numai cu SNSPA ci și cu alte instituții străine, cu acronime ceva mai scurte și activitate și în Transnistria.

Dungaciu este și președintele Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN), poziție în care a fost instalat de Sergiu „Serghei” Celac, despre care se spune că l-a făcut și premiatul Masoneriei și l-a mai băgat și în clona Clubului de la Roma la București,

Celac a fost primul ministru de Externe al FSN-ului lui Ion Iliescu și Petre Roman între 1989 și iunie 1990. În același timp, după modelul lui Brucan, conducător FSN și fondator GDS, sora lui, Mariana Celac, născută la Chișinău și recrutată de Securitate în 1984, a fost la rândul ei membră fondatoarea a Grupului pentru Dialog Social, în decembrie 1989. Cei doi sunt copiii lui Nicolae Cealik, găgăuz, primul prefect bolșevic instalat de Armata Roșie în România, la Craiova. Sergiu Celac a fost și traducător oficial de engleză și rusă al lui Nicolae Ceaușescu și a fost considerat de specialiști ai Unității anti-KGB 0110 drept colaborator al serviciilor speciale sovietice.