ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adrian Severin, fost ministru de externe al României, a fost invitatul lui Iurie Roșca în timpul emisiunii „MegaFon” de la televiziunea NTV Moldova.

Politicianul român a declarat că România nu a primit nicio ofertă din partea Moscovei pentru a avea o relație pozitivă și că țara noastră a fost tratată de ruși "la pachet" cu celelalte țări din zonă.

"Dar din păcate, și eu deplâng lucrul acesta – l-am deplâns totdeauna – Rusia post-sovietică nu a dezvoltat o politică românească, adică nu a gândit o politică a relației sale u România, care să fie una specifică. A tratat România la pachet cu țările din Europa Centrală, mai târziu la pachet cu țările din NATO, iar mai târziu cu țările din Uniunea Europeană. Sigur, s-au mai făcut diferențe, dar nici într-un caz nu s-a individualizat România în procesul acesta de diferențiere.[...].

Desigur, că eu deplâng faptul că Rusia nu a gândit o politică specifică pentru România și n-a făcut, practic, din știința mea, nicio ofertă specifică României, nu ca să întoarcem spatele Occidentului, dar ca să construim o relație pozitivă cu Moscova. Dar, pe de altă parte, eu spun că prima vină aici este a noastră, a românilor, a diplomației românești, care n-a creat nimic, care ea n-a propus ceva serios”, a spus Severin.

În ceea ce privește relația dintre SUA și România, Severin a spus că s-a transformat din parteneriat în protectorat. Severin susține că el este inițiatorul parteneriatului strategic România - SUA, idee care a luat ființă în biroul său de ministru de externe.

„Eu sunt inițiatorul parteneriatului strategic. Acesta s-a născut, la propriu, în biroul meu de ministru de externe. Relația noastră cu Statele Unite s-a transformat dintr-un parteneriat într-un protectorat”, a mai spus Adrian Severin.

Europarlamentarul a mai spus că politica românească se face după principiul fricii de Ungaria și Rusia.

"Frica nu e un bun consilier. Trebuie să ne evaluăm trecutul istoric, să ne vedem greșelile și să învățăm din aceste greșeli. Dar când trecutul ajunge să ne obsedeze și insatisfacțiile lui ajung să devină prejudecăți pentru noi, atunci sigur că nu putem merge mai departe. Ne blochează capacitatea de a proiecta viitorul și de a gestiona prezentul. Trecutul este important, trebuie să-l cunoaștem, dar el nu trebuie să ne domine. În discuțiile mele cu partenerii ruși, am încercat să-i încurajez ca împreună să găsim soluții de a lichida aceste prejudecăți. Sigur, acestea sunt înrădăcinate în niște experiențe istorice neplăcute. Îi spuneam fostului ministru rus de externe, Evgheni Primakov, că trecutul nostru este încărcat de resentimente care datează nu din perioadele în care am fost adversari, sau când Rusia și România au fost în tabere adverse, ci din perioadele în care România și Rusia au fost în aceeași tabără. Din aceste momente nu trebuie să facem mare caz, dar pe de altă parte trebuie să înțelegem că aceste experiențe rămân la nivelul societății, al poporului, iar noi trebuie să gândim nu ca să refacem istoria sau să schimbăm trecutul, ci trebuie să găsim niște formule pentru ca acest trecut să nu mai apese pe oamenii noștri”, a spus Severin.
 
Despre conflictul ruso-american, Severin consideră că este doar unul de fațadă.
 
"După părerea mea, acest conflict ruso-american este doar de fațadă. În realitate, interesele lor comune sunt atât de puternice, finalmente ele se vor înțelege. Dacă nu au și făcut-o deja. Dacă nu ești atent, cei mari se înțeleg pe seama celor mici.

De aceea, un anumit mimetism sau servilism în politica unor țări precum România sau Moldova, poate să ne pună în situația să plătim de ambele tabere, care s-au înțeles pe seama noastră. 

Atât Europa, cât și America speră să ajungă la un numitor comun cu Rusia, în termenii pe care fiecare speră să-i impună", a spus el.
 
Despre relația României cu Republica Moldova, Adrian Severin consideră că Bucureștiul trebuie să se adreseze tuturor cetățenilor republicii Moldova, nu doar celor etnici români.
 
"Avem nevoie să ne adresăm tuturor locuitorilor și cetățenilor Republicii Moldova de astăzi. Pentru că ei toți, nu numai cei pe care îi considerăm frați de-ai noștri, etnic, dar și ceilalți care nu sunt etnic frați, să ne adresăm lor. Altminteri, ce putem face? Dacă nu ne adresăm tuturor, vom avea o relație parțială cu o societate de care ne înstrăinăm în fiecare zi", a declarat Severin.