ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Valerian Stan a publicat următorul Comunicat al PNȚMM după un abuz al BEC și al Curții de Apel, după cum afirmă acesta:
 
"În lume necazuri veți avea, dar îndrăzniți, Eu am biruit lumea."

Biroul Electoral Central și trei persoane cu pretenții de judecători (în principal Adrian - Gabriel Dinescu de la Tribunalul București și Dumitru Gavriș de la Curtea de Apel București) au respins candidatura la euro-parlamentare a PNȚ Maniu - Mihalache sub motiv că Partidul n-a strâns 200.000 de semnături ale susținătorilor.

Abuzul s-a petrecut pe baza Legii nr. 33/2007, care încalcă o normă a Comisiei de la Veneția integrată în jurisprudența CEDO prin Decizia Mihaela Mihai Neagu împotriva României (Cererea nr. 66345/09). Norma stabilește că „Legea nu trebuie să impună colectarea semnăturilor a mai mult de 1% de alegători din circumscripția respectivă”. Or Legea impune 200.000 de semnături în condițiile în care la aceste alegeri numărul de alegători nu este cel corelativ procentului de 1%, adică 20 de milioane - ci 18,9 milioane  (presupunând 189.000 de semnături).

În aceste condiții, PNȚMM a solicitat instanței să dea eficiență principiului supremației normelor CEDO fata de normele dreptului intern (așa cum prevăd imperativ art.11 alin. 2 și art. 20 din Constituția României) și să înlăture aplicarea cerinței excesive a Legii. Iar în absența textului abuziv, candidatura PNȚMM, susținută de zeci de mii de semnături, se impunea admisă. Precizăm că în țările Uniunii Europene numărul mediu de semnături este de 3.745. Abuzul legislativ în discuție este unul fățiș, o demonstrație de forță a partidelor dominante, aptă să descurajeze puternic membrii și simpatizanții partidelor mici. 

Cererea a fost respinsă cu argumentul caraghios din punct de vedere rațional și revoltător din punct de vedere legal că diferența de semnături în plus de la 189.000 până la 200.000 "intră în marja de apreciere largă pe care o au statele în organizarea alegerilor”. Or dacă pretinșii judecători ar fi fost atenți la normele europene la care i-am trimis - și nu la ordinele politicienilor care le dau pensii nesimțite și alte privilegii - ar fi aflat că statele au... "marjă de apreciere” numai în interiorul pragului de până la 1%, iar nu peste acesta.

Excluderea noastră din cursa electorală constituie un fapt de o gravitate excepțională într-o societate democratică, fapt pentru care ne vom adresa CEDO și organismelor Uniunii Europene.

Protestăm cu această ocazie și împotriva altor abuzuri ale instituțiilor publice, numai din ultimele câteva luni, la adresa PNȚMM:
     -refuzul Ministerului Justiției de a da un răspuns cererii privind împrejurările în care din arhivele sale au putut să dispară actele de detenție și de înhumare a lui Iuliu Maniu
     -refuzul prim-ministrului PSD-ist Marcel Ciolacu de a răspunde cererii PNȚMM privind constituirea unui fond cu finanțare europeană pentru creșterea pensiilor foarte mici ale cetățenilor români din Basarabia   
     -sancțiuni nelegale și nejustificate ale Autorității Electorale Permanente, condusă nu de un expert independent, ci de un PSD-ist, vechi colaborator al lui Ion Iliescu
     -refuzul acordării unui sediu central, sub motiv că Partidul are unul (două cămăruțe, din care plafonul uneia e prăbușit în pivniță - la care precizasem că renunțăm) în condițiile în care PNL are 10 sedii iar PSD 7 (plus, ambele, altele atribuite ilegal de Regia protocolului de stat, subordonată Guvernului PSD-PNL - Regie care a refuzat să ne furnizeze informațiile solicitate în acest sens).

26 aprilie 2024
Valerian Stan – secretar general al PNȚMM