ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


George Cristian Maior, ambasadorul României în SUA, a declarat pentru Agerpres că țara noastră este un stat coeziv din punct de vedere intern și cu o linie strategică externă clară, iar aceste lucruri trebuie în continuare folosite în realizarea intereselor noastre diplomatice, politice, economice și militare.

Diplomatul român a subliniat, cu același prilej, că includerea României în programul Visa Waiver este un obiectiv prioritar al țării noastre în relația cu Washingtonul și există numeroși membri ai Congresului american favorabili acestei idei.

”Acesta este un obiectiv prioritar al nostru în relația cu Statele Unite, pe care cel puțin eu îl expun permanent la nivelul discuțiilor pe care le am în cadrul Congresului și am văzut extrem de mulți membri ai Congresului favorabili acestei idei, deși acest an este mai special și în SUA prin prisma faptului că au loc alegeri, după cum bine știți, și în general problema imigrației este o chestiune sensibilă pe agenda publică de aici. Din punct de vedere tehnic, am făcut toate demersurile necesare pentru a finaliza cadrul de cooperare bilaterală pe acest aspect, s-a semnat ultimul acord necesar în acest sens cu procurorul general al SUA datorită demersurilor noastre și ce pot să vă spun este că voi continua în a susține acest demers extrem de intens în lunile care urmează”, a spus Maior pentru Agerpres.

Ambasadorul a vorbit și despre securitatea energetică a României, care susține alături de ”partenerii americani realizarea coridorului sudic de gaze care va accentua această dimensiune de diversificare”.

”Într-adevăr, securitatea energetică este legată de interesul național prioritar al României și aceasta înseamnă, pe de o parte un program național de asigurare a independenței energetice, care se conturează și care văd că merge bine din perspectiva politicilor interne — România este al treilea stat din UE care își asigură aproape din resurse proprii energia—, pe de altă parte diversificarea coridoarelor de transport de gaze și de petrol este importantă pentru România. În acest sens au avut loc progrese importante, aș spune, în realizarea interconectării din zona noastră cu Austria, Ungaria, Bulgaria, ceea ce va genera în viitor o posibilitate de extindere către zona complexă a Mării Negre. De asemenea, susținem împreună cu partenerii americani realizarea coridorului sudic de gaze care va accentua această dimensiune de diversificare. Avem poziții clare în consonanță cu interesele noastre față de acest proiect destul de controversat, Nord Stream 2, care ridică anumite semne de întrebare din punctul de vedere al intereselor noastre și ale altor state din Europa Centrală, dar și în legătură cu interesele Statelor Unite legate de diversificarea rutelor de transport. Nu în ultimul rând, mă bucură faptul că Exxon își continuă activitățile la Marea Neagră ca investitor strategic al României. Aici este un potențial bun pentru noi, aceste rezerve din Marea Neagră, și sper ca în viitorul apropiat, pe termen scurt, Exxon să înceapă activitățile de explorare. Toate aceste chestiuni, la care aș adăuga și preocuparea noastră strategică care este bine înțeleasă de americani în legătură cu realizarea unei conectivități sporite cu Moldova, toate aceste chestiuni cred că ne plasează pe un curs strategic eficient în legătură cu interesele noastre.”, a precizat diplomatul român.

Maior a vorbit și despre relația pe care România a avut-o cu SUA sub administrația Obama, dar a vorbit și despre ceea ce se va întâmpla pe viitor, anul acesta urmând să fie un alt președinte la Casa Albă.

”Aș aprecia că a fost și este o relație foarte bună, strategică, politică și economică cu administrația Obama. S-au realizat lucruri semnificative pe toate palierele. Să ne amintim de acest proiect foarte important pentru România din punct de vedere strategic, scutul antirachetă de la Deveselu, operaționalizarea sa va fi marcată în curând la sfârșitul acestei primăveri printr-o ceremonie chiar la Deveselu cu prezență aliată și americană. Au crescut investițiile americane în România, iar dialogul politic a fost foarte bun.

Acum, în perspectivă, aș vrea să subliniez că sunt convins că va exista continuitate calitativă în legătură cu dimensiunea politică, militară și economică a parteneriatului cu SUA. Sunt încurajat și de faptul că anul trecut am marcat 135 de ani de relații diplomatice și cele două camere ale Congresului au adoptat rezoluții extrem de apreciative la adresa acestui parteneriat, cu participarea democraților și a republicanilor în formularea acestor rezoluții, elaborarea lor și votarea lor în Congres. Deci sunt toate datele că, indiferent de cine va deține în viitor puterea în America, republicani sau democrați — este prematur să ne pronunțăm sau să spunem ceva, bineînțeles, campania aici este extrem de dinamică — parteneriatul va funcționa la fel de bine calitativ și se va îmbunătăți în concordanță cu evoluțiile secolului XXI”, a spus Maior.

Maior a comentat și declarațiile analistului american Robert D. Kaplan, care a afirmat că România are un avantaj competitiv din punctul de vedere al amplasării geografice prin deschiderea la Marea Neagră, ceea ce reprezintă un punct de lansare pentru comerț, sau pentru a trimite trupe spre zonele de conflict din Orientul Mijlociu.

”Robert Kaplan este un intelectual de mare reputație și credibilitate aici, care a scris o carte despre România care va tradusă și la noi, cu un mesaj foarte puternic legat de valoarea strategică și politică a României în regiune și în ansamblul relațiilor internaționale până la urmă. România este un stat-pivot, la frontiera unor lumi, de partea cea bună a frontierei, un stat coeziv din punct de vedere intern și cu o linie strategică externă clară. Aceste lucruri trebuie în continuare folosite în realizarea intereselor noastre diplomatice, politice, economice și militare. Geografia, de data aceasta, în istorie este un avantaj după părerea mea și sunt de aceeași părere cu Kaplan după ce, știți bine, istoria noastră a marcat și momente în care geografia nu ne-a fost favorabilă. Depinde de noi în schimb, de evoluțiile interne, să valorificăm acest potențial”, a subliniat în final ambasadorul român în SUA.