ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Votată cu o largă majoritate în Camera Deputaților, 233 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" și o abținere, legea privind darea în plată nu a fost însă promulgată de către președintele Klaus Iohannis. Acesta a retrimis legea în Parlament pentru reexaminare la presiunile făcute de bănci

Cei mai vehemenți contestatari interni ai legii sunt cei de la Banca Națională a României, în frunte cu Mugur Isărescu, guvernator de 26 de ani al instituției. Vocea bancherilor se face auzită prin intermediul anumitor instituții de presă sau oameni din media. Inclusiv Comisia Europeană a transmis un mesaj clar prin care a cerut Parlamentului să nu treacă din nou legea în forma inițială.

Nu contează că peste 800.000 de familii au probleme cu achitarea ratelor și ar putea benefia de pe urma acestei legi, după cum spune inițiatorul ei, deputatul Daniel Zamfir.  Practic, dacă legea ar intra în vigoare, creditul ar putea fi stins prin cedarea imobilului, fără ca cel care a contractat împrumutul să mai plătească altceva. Imobilul evaluat de trimișii agreați de bănci este astfel suficient pentru stingerea datoriei.

Se observă o schimbare de atitudine a parlamentarilor. Dacă la finalul anului trecut au votat legea în unanimitate, acum nu reușesc să pună legea pe ordinea de zi în comisii. S-a ajuns astfel la situația incredibilă în care luni după-amiaza proiectul era inclus pe agenda ședinței de marți a comisiei de buget din Senat, iar seara a fost retras de pe ordinea de zi.

Conform informațiilor publicate pe conturile de Facebook de Daniel Zamfir și Gheorghe Piperea,  mai mulți parlamentari au primit o vizită a bancherilor în fruntea cărora se afla chiar viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. În urma acestor discuții avute cu delegația bancară, șefii de comisii parlamentare ar fi acceptat deja "excluderea Programului Prima Casa", dar și interdicția aplicării legii la creditele în derulare, a spus deputatul PNL Daniel Zamfir.
 
  • Bogdan Olteanu a ajuns la BNR fără a avea studii de specialitate, fiind aspru contestat la data numirii.Conform Wikipedia, Olteanu este de origine evreiască, fiind nepotul cominternistei Ghizelei Vass, fost membru al Comitetului Central al PCR și adjunct al Secției de relații externe a partidului.  

Dacă legea dării în plată va trece în condițiile de mai sus nu va avea nicio valoare. 
Așa cum bancherii fac lobby în Parlament, lucru interzis în legislație, și românii și-ar putea contacta deputatul sau senatorul din circumscripție pentru a-l convinge să voteze o lege utilă românilor, nu corporațiilor. 

ActiveNews pune la dispoziția românilor listele deputaților dar și ale senatorilor împreună cu datele de contact. Tot ce trebuie să faceți este să vă contactați parlamentarul pentru a-i transmite un mesaj de susținere a legii în forma inițială, iar în încheiere, să nu uitați să îi spuneți că 2016 este an electoral.
 
Pentru a intra în contact cu Deputații din Parlamentul României, faceți click aici.
 
Pentru a intra în contact cu Senatorii din Parlamentul României, faceți click aici.