ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn patru ani, de când e deputat, Remus Cernea a depus trei inițiative legislative pentru recunoașterea parteneriatului civil. Primele două i-au fost respinse. Pentru a treia, Cernea face un lobby prelung, chiar în timp ce critică demersurile celor care apără familia tradițională.

Când toată lumea își concentrează argumentele pe definirea noțiunii de familie, Cernea scoate de joben întrebarea „dar măcar cu parteneriatul civil sunteți de acord?”. Ar fi ca un soi de compromis mai mic. Și aparent inofensiv. Numai că un compromis, odată făcut, nu rămâne niciodată singur!

Cum drepturile ce decurg din legalizarea parteneriatului civil sunt aidoma celor de care beneficiază persoanele căsătorite la starea civilă (bunuri comune, posibilitatea de a beneficia de asigurarea medicală a celuilalt, dreptul de moștenire, protecția Legii privind prevenirea și combaterea violenței în familie, concediu plătit în cazul îmbolnăvirii grave a partenerului), e doar o chestiune de timp până când se va solicita suplimentarea acestor drepturi. Dreptul la adopție, de pildă, a fost următorul obiectiv al activiștilor LGBT în țările unde mai întâi a fost recunoscut parteneriatul gay și apoi dreptul la căsătorie.

Proiectul lui Remus Cernea privind parteneriatul civil a fost înregistrat la Senat în ziua de 3 martie a.c.. La 7 aprilie, el a primit aviz de la Consiliul legislativ (favorabil), iar la 7 iunie a fost prezentat în Biroul Permanent al Senatului.

„Ȋn conformitate cu Art. 107 din Regulamentul Senatului, vă adresez solicitarea ca dezbaterea privind acest proiect de lege să fie făcută în regim de urgență”, precizează Cernea în adresa sa către Biroul Permanent al Senatului.

 

 

Art. 107 din Regulamentul Senatului se referă însă la discutarea amendamentelor, procedura de urgență fiind reglementată prin art.108 și următoarele din același act. Asta doar așa, ca să ne facem o idee despre priceperea inițiatorului de legi...

Mai departe, proiectul lui Remus Cernea a fost trimis pentru raport la Comisia juridică din Senat, termenul pentru primirea acestui raport fiind fixat la 13 septembrie a.c.. Iar Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități, Comisia pentru egalitatea de șanse și Comisia pentru muncă, familie și protecție socială pot trimite avizele până la 6 septembrie a.c..

Prin urmare, proiectul lui Remus Cernea privind parteneriatul civil va intra în dezbaterea Parlamentului abia la toamnă.