ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O femeie, care și-a pierdut socrul după ce a fost internat la Spitalul Pantelimon, rupe tăcerea cu privire la comportamentul inuman al unor asistente și medici de la secția unde era internat bărbatul.

Bărbatul avea 68 de ani și a ajuns în stare gravă la Spitalul Pantelimon, iar rudele sperau să se poată întoarce acasă pe picioarele lui. Nora bărbatului a spus că ceea ce a șocat-o cel mai tare a fost atitudinea cadrelor medicale. O asistentă i-a spus să-l lase să moară și să nu îl mai „chinuie”.

„Era un om vesel care s-a agățat de viață, că ne spunea asistenta: Doamnă, mai are 10% inimă și creier și tot se agață, tot luptă, spuneți-i să moară! Nu vedeți că se agață? Îl chinuiți? Ne spuneau nouă că noi îl chinuim! Cum să te lase sufletul să îi spui: Mori! N-ai cum! În prima săptămână l-am găsit inconștient. După ce i s-a oprit sedarea, a început să ne recunoască, începuse să comunice cu noi, ne urmărea cu privirea, spunea da sau nu mișcând din cap, își mișca mâinile. Nu ne explicau, nu ne dădeau detalii. Ne spuneau: Ce atâtea detalii, doamnă? Nu știți?! O să moară! Asta e diagnosticul, o să moară!”, a povestit femeia pentru Antena 3 CNN

Întrebată dacă acum crede că cineva ar fi capabil de așa ceva, aparținătoarea a spus:

„Da, sincer! Acum, da. Ne spuneau să-l încurajăm să moară, să îi spunem să moară, ca să nu mai lupte. Că noi de fiecare dată îl încurajam să vină acasă, să lupte și ne ziceau că o să moară, că acasă nu o să mai vine și că diagnosticul e cel de deces! Și medicul și asistenta ne-au spus același lucru! Sistematic primeam aceleași informații Mi-a zis să îmi iau rămas bun și să-i spun să moară și am ieșit plângând pentru că nu puteam să-i spun. I-am spus: Sărut-mana, tată, ne vedem și mâine sănătoși! Nu puteam să mă duc să-i spun: Tată, mori! Mai ales că el mă urmărea cu privirea. Și auzea, clipea. Începuse să plângă. Eu încercam, când vorbeam cu dânșii sau soacra mea, să ne tragem oarecum mai departe de pat, el să nu audă diagnosticul, dar nu. Eram la patul lui când ne spunea”, a spus aparținătoarea.

Femeia a mai spus că a fost foarte indignată atunci când a auzit de ancheta de la Spitalul Pantelimon.

„Indignare. Pentru că noi în data de 4 Aprilie fusesem la vizită, deci am plecare la ora două de la spital și ni s-a spus că tata nu va prinde weekendul. Neștiind că tata va muri la 3 și jumătate. Am sunat noi ulterior, aflând de pe Facebook, am sunat noi și am zis e o problemă, tata n-are cum să fie mort! Nu, zice, a murit la 3:30, dar nici măcar nu am primit telefon să ne înștiințeze că a murit”, a mai spus aparținătoarea.

Aproximativ 20 de pacienți de la Secția ATI a Spitalului Pantelimon ar fi murit din cauză că unii dintre medici ar fi dispus scăderea dozei de noradrenalină administrată celor care nevoie de acest medicamente.