ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un medic din Republica Moldova a fost condamnat la închisoare pentru moartea unui pacient, însă după ce cazul său a stat prin tribunale timp de cinci ani, relatează evz.ro

Medicul Vladislav Chiriac de la Spitalul de Psihiatrie din Bălți a primit o condamnare cu suspendare de un an de închisoare în urma deciziei instanței de apel. Acesta a fost găsit vinovat de încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, ceea ce a dus la decesul pacientului.

„Pe 4 septembrie 2019, fiind medic de gardă în Secția terapie intensivă și reanimare a Spitalului de Psihiatrie Bălți, din neglijență, Vladislav Chiriac a încălcat regulile și metodele de acordare a asistenței medicale în privința bolnavului Vieru Ghenadie care se afla la tratament în secția dată din 18 august 2019”, se menționează în decizia primei instanțe, citată de publicația anticorupție.md.

„În urma examenului radiologic din 4 septembrie 2019, la pacient a fost depistată fractura coastelor 6-7-8 și hemopneumotoraxmasiv, era necesară puncția cavității pleurale stânga, pentru a evita consecințele nefavorabile (insuficiență respiratorie). Aceasta intervenție nu a fost efectuată și, ca rezultat, pe 5 septembrie 2019, victima Vieru Ghenadie a decedat.”

O primă sentință îl achită pe medic

La data de 15 iunie 2023, Judecătoria Bălți, sediul Central, a emis o hotărâre prin care medicul a fost achitat, deoarece „fapta sa nu a îndeplinit elementele constitutive ale infracțiunii”.

„Nefiind de acord cu sentința primei instanțe, acuzatorii de stat din Procuratura municipiului Bălți au înaintat o cerere de apel prin care au solicitat admiterea apelului, casarea sentinței și pronunțarea unei noi hotărâri prin care inculpatul să fie recunoscut culpabil în săvârșirea infracțiunii”, se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Prin decizia Colegiului penal al Curții de Apel Bălți din 9 aprilie 2024, apelul a fost admis, sentința contestată a fost anulată și s-a pronunțat o nouă hotărâre, în urma căreia inculpatul a fost găsit vinovat de infracțiunea comisă. A fost impusă o pedeapsă sub formă de închisoare pentru o perioadă de un an, iar de asemenea i s-a interzis dreptul de a ocupa funcții și de a exercita activități în domeniul acordării serviciilor medicale pentru o perioadă de doi ani.