ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În spațiul public au apărut noi înregistrări, cu detalii revoltătoare, ale unui dialog dintre o asistentă de pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Pantelimon și directoarea de îngrijiri medicale a unității santiare. Dezvăluirile dau peste cap rezultatele așa-zisei anchete a Colegiului Medicilor din România, care nu a găsit probleme la Spitalul Pantelimon, în ciuda scandalului, care a șocat o țară întreagă, legat de decesele suspecte.

Angajata de pe ATI spune cu subiect și predicat cum medicii le-au cerut explicit asistentelor să scadă nivelul substanței care îi ținea pe pacienți în viață.

Această dezvăluire vine după ce trei instituții au susținut sus și tare că nu au fost găsite nereguli care să fi pus viața pacienților în pericol - Corpul de control al Ministerului Sănătății, Colegiul Medicilor, dar și comisia spitalului care a făcut o anchetă internă.

Înregistrarea publicată pe internet și prezentată de antena3.ro a fost depusă la Parchet în dosarul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Redăm mai jos dialogul dintre asistentă și directorul de îngrijiri medicale al spitalului, în care se discută despre pecienții morți în secția de Anestezie și Terapie Intensivă:

Asistentă: 20 să fie atât de mulți oameni, atât de mulți pacienți, ca să îi eliberăm și să aducem UPU...

Director Îngrijiri Medicale: Și 20 de joi până duminică?

Asistentă: De joi până sâmbăta dimineață.

Director Îngrijiri Medicale: Până sâmbăta dimineață, au murit 20?

Asistentă: Da, când am ieșit.

Director Îngrijiri Medicale: Dar la toți le-a făcut același lucru cu Noradrenalina, le-a scăzut-o?

Asistentă: Ce v-am scris eu acolo, v-am redirecționat.

Director Îngrijiri Medicale: Da, da.

Asistenta susține că în fișele pacienților erau trecute dozele corecte de Noradrenalină. Însă li se spune verbal să modifice doza, fără ca acest lucru să fie trecut în acte.

Director Îngrijiri Medicale: Dar cine le făcea asta, medicul sau asistenta?

Asistentă: Medicul.

Director Îngrijiri Medicale: Medicul…

Asistentă: Da, și ne spune în foaie 30 cu 20 sau cu 15 și să-i meargă cu 1. Dacă îmi scrieți în foaie, îi las atâta. Dar dacă nu îmi scrieți în foaie, nu scrie în foaie, eu ce să fac? Păi mă duc la pușcărie degeaba? Dacă vine cineva?

Chiar dacă ea spune că nu asculta ceea ce îi comunicau verbal medicii, alte colege luau drept lege cuvintele acestora.

Asistentă: Și domnul era la 20 la rată.

Director Îngrijiri Medicale: Și la rată la 1 nu are șansa să trăiască?

Asistentă: Dacă el are rata cu 20, în niciun caz. În câteva ore intră stop, pacientul.

Director Îngrijiri Medicale: Și ce tensiune avea?

Asistentă: Păi, cu Nor avea 110 la 20, așa, a scăzut la 45. Dar oricum a murit tot salonul. Tot salonul 6, m-am uitat.

Asistenta a fost sfătuită să nu ascundă adevărul în caz că totul ajunge public.

Director Îngrijiri Medicale: Dacă în cazul în care se aude sau vine cineva peste voi, voi să spuneți adevărul! Să nu-i acoperiți!

Asistentă: Păi eu oricum spun adevărul. Dar nu-i acoperim cu nimic.

O anchetă a Colegiului Medicilor din România nu a găsit probleme la Pantelimon. Potrivit acestora, nu există nicio suspiciune că un angajat al spitalului a făcut ceva pentru a provoca moartea oamenilor. Pe de altă parte, încă este în curs investigația procurorilor, deschisă după ce acuzațiile au apărut în spațiul public.