ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisia pentru sănătate din Senat a avizat favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, o propunere legislativă prin care "terapia durerii" este inclusă în categoria drepturilor pacienților, scrie Agerpres, citată de stiripesurse.ro.

Proiectul definește serviciile medicale pentru terapia durerii ca fiind „ansamblul de servicii medicale de diagnosticare, tratament și monitorizare a pacienților de toate vârstele, copii sau adulți cu dureri acute sau cronice, având ca scop îmbunătățirea calității vieții acestora prin controlul sau înlăturarea durerii”.

Prin acest act normativ se include dreptul la servicii medicale pentru "terapia durerii" în ansamblul drepturilor asiguraților în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicațiilor și pentru recuperare.

"Proiectul este important pentru că reprezintă o schimbare fundamentală în abordarea medicinei în România: nu se mai pune accentul doar pe partea de tratament efectiv pentru vindecare sau îmbunătățirea stării bolnavului, ci și pe eliminarea sau măcar reducerea drastică a suferinței. Dacă înlăturăm durerea, prin medicamentație și proceduri medicale specifice, îmbunătățim viața bolnavilor și îi putem ajuta să treacă mai ușor peste niște momente cu adevărat dificile din viața lor. Tehnica medicală și cunoștințele noastre au evoluat suficient astfel încât, aproape în fiecare caz putem face lucruri concrete în sistemul spitalicesc, pentru a reduce suferința celor care se confruntă cu aproape orice tip de afecțiune", a afirmat inițiatoarea legii, senatoarea Nicoleta Pauliuc, citată în comunicat.

Vor fi formate cadre medicale specializate

Actul normativ mai prevede că Ministerul Sănătății, celelalte ministere și instituțiile cu rețea sanitară proprie și Ministerul Educației elaborează strategia privind formarea profesională în managementul durerii a profesioniștilor și strategia privind educarea pacienților pentru prevenirea și terapia durerii.

"Pe lângă introducerea dreptului la terapie fără durere, legea pe care am inițiat-o prevede ca oamenii să fie informați despre ce înseamnă că pot avea acces la tratamente specifice în acest sens. Un pacient trebuie să știe că poate merge la orice tip de consultație sau intervenție medicală și că nu va suferi fizic de pe urma procedurilor la care este supus. Asta poate garanta și o stare psihologică mai bună. De asemenea, ne trebuie cadre medicale care să fie special instruite pentru această specialitate și care, în timp, să dezvolte acest domeniu important pentru bunăstarea pacienților. În statele dezvoltate din Vest, se lucrează de zeci de ani pe această direcție din dorința de a reduce suferința semenilor încercați de boală", a adăugat Pauliuc.

Printre inițiatori se mai numără parlamentarii Nelu Tătaru, Adrian Streinu-Cercel, Florian Dorel Bodog, Stela Firu, Patriciu Achimaș - Cadariu, Leonard Azamfirei, Cristina Agnes Vecerdi, Corneliu Florin Buicu și Attila Laszlo.