ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A murit George Nicolescu, cântărețul orb care a compus melodia „Eternitate”, cel mai cunoscut șlagăr al artistului, lansat în anul 1972. Artistul abia împlinise 74 de ani, pe 12 martie. Anunțul cu trista veste a fost postat de Andrei Păunescu pe Facebook.

„S-a stins George Nicolescu. Familia rămasă aici mi-a permis să vă dau vestea. Abia împlinise 74 de ani pe 12 martie. „Viața noastră unde e, viața noastră ce-ați făcut cu ea?”, a scris Andrei Păunescu pe Facebook.

„Vocea de aur care a lansat celebrul cantec «Eternitate», de George Grigoriu. Drum lin către stele, în eternitate, George!”, a scris compozitorul Ionel Tudor.

„Ca de la ploieștean la ploieștean, astăzi, când domnia sa a trecut la cele veșnice, las și eu aici un fragment în memoria celui ce a fost interpretul și artistul senzațional al acestei capodopere muzicale, #GeorgeNicolescu!!!”, a scris Cezar Ouatu.

Și Asociația Nevăzătorilor din România a transmis mesajul: „Cu profund regret vă anunțăm că astăzi a plecat dintre noi îndrăgitul artist George Nicolescu (12 martie 1950-26 martie 2024), prezență de excepție pe scena muzicii românești și personalitate marcantă a comunității nevăzătorilor. Suntem cu sufletul alături de familia îndoliată. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Drum lin, dragul nostru prieten!”

George Nicolescu s-a născut la Ploiești. A urmat Școala din București pentru pacienții cu ambliopie (1957-1959), apoi gimnaziul și liceul (1960-1968) la Școala Pentru Orbi din Cluj (1968+1972).

A debutat muzical în 1970, atunci când a câștigat premiul întâi la festivalul „Tinerețe pe portativ”. Câțiva ani mai târziu, a început colaborarea cu George Grigoriu, compozitorul celebrului șlagăr "Eternitate", lansat în 1973.

În anul 1972, a fost admis la Universitatea din București de limbi romanice, secțiunea română-franceză, absolvind în anul 1976. Din aprilie 1977 a început să predea franceză la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Buzău, unde a rămas până în 1985. În acel an, el a fost angajat ca solist vocal la Casa Tineretului din Buzău.

În 1981 a debutat în Cenaclul Flacăra, unde a lansat "Foaie verde, spic de pâine", "Ordinea de zi", "Eternitate". După Revoluția de la 1989, el a fost angajat, pentru câteva luni (martie-noiembrie 1990), ca solist la trupa „Optimiștii”.

În toamna anului 2002, la zece ani după pensionare, George Nicolescu a revenit în topurile muzicale românești datorită unui duet cu trupa UNU. Hitul era numit „Cântec pentru sănătatea ierbii”. De asemenea, el mai cântă cu Jorge melodia „Îndrăgostit”. În luna decembrie a anului 2007, apare albumul „Muzică ușoară...lăutărească”, în care cântă împreună alături de Dan Spătaru, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanțu și Corina Chiriac. Cea mai nouă melodie a sa a fost lansată în anul 2012, „Viața-i de vină”, împreună cu Shift.