ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne și al Justiției, judecător militar, procuror și autor al câtorva cărți, a murit la vârsta de 71 de ani, a transmis familia sa în dimineața zilei de 14 aprilie.

„Doru Viorel Ursu s-a născut la Drobeta Turnu Severin pe 1 martie 1953. A absolvit Facultatea de Drept din București în 1976 și a activat ulterior ca procuror la Procuratura Sectorului 2. Cariera sa a cunoscut o ascensiune remarcabilă, fiind numit ministru de Interne în Guvernului Petre Roman în perioada 1990-1991.”, amintește familia. Era căsătorit și aa avut 4 copii. În ultima perioadă era avocat.

Fostul ministru suferea de o boală teribilă, iar medicii nu au mai putut face nimic, transmite stiripesurse.ro.  

Ursu a fost membru al Frontului Salvării Naționale (FSN), ministru de Interne al României în perioada 16 iunie 1990 - 16 octombrie 1991, în Guvernul Petre Roman și deputat în legislatura 1992-1996, ales în județul Argeș, din partea PD.
 
Ca ministru de Interne FSN, deși numit a doua zi după încheierea Mineriadei din iunie 1990 pentru a schimba fața ministerului după măcelul făcut în Capitală de mineri și milițienii generalului Mihai Chițac, tot a fost implicat în operațiunea dirijată de FSN.
 
Petre Roman, prim-ministru al României la data Mineriadei, susținea pentru Digi24 că numirea lui Doru Viorel Ursu a dus la eliberarea celor arestați abuziv cu o zi în urmă, ceea ce este o minciună crasă.
 
„Din ceea ce mi-a relatat mie, Doru Viorel Ursu. Doru Viorel Ursu a făcut ceea ce i-am recomandat. I-am cerut să elibereze pe toți studenții care fuseseră reținuți acolo și eliberați fără nici un fel de discuție și să ia toate măsurile pt intrarea în deplină legalitate și să comunice cât mai intens cu putință și cu mass media și cu liderii partidelor care reclamau niște lucruri cu adevărat foarte grave, adică atacuri la adresa sediilor și altele. Lucru de care Doru Viorel Ursu s-a achitat corect, adică a restabilit o anumită încredere cu privire la funcționarea acestor instituții” mințea unul dintre coordonatorii Mineriadei, capul FSN Petre Roman, numit de Silviu Brucan prim-ministru pentru că fusese tovarăș cu tatal lui, agentul NKVD Walter Roman, fost director al Editorii Politice a PCR.
 
În realitate, potrivit martorilor, victimelor și Ligii Studenților, arestații abuziv, de fapt răpiții, maltratații și deținuții ilegal de către forțele minerești-milițienești erau închiși și o lună mai târziu, unii fiind eliberați după peste trei luni de detenție ilegală. La data Marșului alb din 13 iulie 1990, arestații de la Măgurele, Băneasa și Jilava, între care se afla și liderul Ligii Studenților, Marian Munteanu, erau tot la închisoare iar o mie de mineri primiseră uniforme militare și rămăseseră în București, la dispoziția Puterii.
 
Pe 13 iulie, foști demonstranți din Piața Univesității și mulți alți bucureșteni șocați de violențele din iunie s-au adunat în Piața Operei, lângă Facultatea de Drept. Ieșiți în stradă pentru prima dată după asaltul minerilor, sute de mii de bucureșteni protestatari îmbracați în alb au pornit în marș spre sediul Guvernului, mai amintește sursa citată. Trecutul lui Doru Viorel Ursu rămâne controversat.