ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Coaliția pentru Familie a strâns peste 2,6 milioane de semnături în sprijinul revizuirii Constituției, anunță  Digi24. Inițiativa susținută de societatea civilă presupune ca legea fundamentală a țării să prevadă definirea căsătoriei ca uniunea dintre un bărbat și o femeie.
 

Revizuirea Constituției poate fi făcută prin inițiativă cetățenească dacă se reușește strângerea a 500.000 de semnături de la cetățenii români cu drept de vot provenind din cel puțin jumătate din județele țării.

Din "Coaliția pentru Familie" fac parte 23 de asociații și ONG-uri, iar comitetul de inițiativă este multiconfesional: ortodocși, catolici, greco-catolici, baptisti și penticostali.
 
Președintele Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu, a anunțat că începând de zilele acestea, în toate locațiile importante din București vor exista corturi cu voluntari, pentru a ușura modalitatea de a semna pentru cei care doresc să facă acest lucru. În curând, același lucru va fi realizat în fiecare oraș capitală de județ.
 
Tot Gheorghiu a anunțat la Digi 24 că se dorește programarea referendumului în aceeași zi cu alegerile parlamentare.
 
„Este un proiect mai vechi, de un an jumătate, doi ani, prin discuțiile unui grup mai puțin numeros care, văzând ce se întâmplă în Europa, tendința de redefinire a căsătoriei, a familiei, a crezut de cuviință că trebuie să existe o reacție în sensul afirmării unei valori. Pentru  a da posibilitatea societății românești să se exprime,” a spus Mihai 
Gheorghiu despre cum a apărut ideea acestui proiect.

Mihai Gheorghiu crede că, în cazul în care proiectul este aprobat, referendumul ar trebui să fie pus în aceeași zi cu alegerile parlamentare. Motivul? „S-ar face o importantă economie financiară. Și ar fi mai ușor de îndeplinit condiția prezenței la vot a cel puțin 30% din corpul electoral,” a precizat președintele Coaliției.
 
La sfârșitul lunii noiembrie 2015, în Monitorul Oficial al României a apărut un proiect de lege constituțională ce definește căsătoria ca fiind o uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie.

Comitetul de Inițiativă pentru revizuirea articolului 48, alineatul 1, este format din 16 persoane, dintre care amintim: artiștii Tudor Sișu și Vlad Miriță, soția lui Felix Tătaru, Nadia, filozoful Sorin Lavric, doctorul Pavel Chirilă, Mihai Gheorghiu, directorul adjunct al Muzeului Țăranului Român dar și Părintele Constantin Necula, consilier al Mitropolitului Ardealului.

Pentru ca revizuirea constituțională să aibă succes, inițiatorii trebuie să strângă minim 500.000 de semnături, în termen de 6 luni, de la cetățeni cu drept de vot, împărțiți în minim jumătate din județele țării, cel puțin 20.000 de semnături de fiecare județ. Depunerea dosarului și a semnăturilor la Parlament trebuie făcută până pe 24 mai 2016.

Urmează Procedura prealabilă de avizare a Curții Constituționale, urmată de votarea în Parlament a propunerii legislative.