ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pianistul Alexandru Petrovici și-a descoperit o nouă pasiune: scrisul - un scris antrenant reliefat într-o proză scurtă plină de umor. Cu note memorialistice importante, Alexandru Petrovici suprinde în cartea sa de schițe literare „Opera... pe poante” (Editura Coresi, 2023) fotograme dintr-o lume fascinantă - lumea Operei, în care, de altfel, a crescut și s-a format încă de mic.

„Mediul familial și-a adus o contribuție permanentă de mare importanță la formarea sa ca muzician. Calitatea tatălui său de prim-dirijor la Opera Naționala din București i-a facilitat integrarea în fenomenul muzical și în universul genului liric în special la un nivel calitativ din ce în ce mai înalt. Tot firesc s-a petrecut și orientarea profesională către muzică.”, se scrie în prezentarea cărții.

Dar cel mai bine îl lăsăm chiar pe autor să ne spună ce și-a dorit cu această lucrare de debut:

„Întâmplarea a făcut ca, într-o zi, să primesc pe Messenger de la prietena și colega mea, regizoarea Anda Tabacaru, o fotografie făcută la sfârșitul unui spectacol de ,,Tosca" jucat la opera din București, acum peste treizeci de ani.

În imagine apăreaupatru personalități artistice importante: soprana Marina Krilovici, baritonul Vasile Martinoiu,  tenorul Ionel Voineag și dirijorul Constantin Petrovici (tatăl meu). Privind cu nostalgie figurile imortalizate, mi-am amintit că și eu jucasem în acel spectacol, ca figurant. Nu puteam uita o aventură palpitantă petrecută pe scenă în acea seară. I-am răspuns Andei și i-am povestit ce se întâmplase. Așa a început totul...

Știam destul de multe istorii, fapte de pe scenă, din spatele cortinei, din viața artiștilor de operă. Pe unele le trăise tata, pe altele le aflase și mi le relatase, trăisem și eu sau apropiații mei tot felul de experiențe interesante. La rândul meu, le evocam destul de des, dar mi-am dat seama că, dacă vor circula doar în formă orală, se vor pierde, până la urmă.

Sunt fapte de viață semnificative din existența profesională a cântăreților, dirijorilor, regizorilor, balerinilor, figuranților etc.

Am încercat să păstrez autenticitatea deplină a celor povestite. Să-mi fie iertat dacă îmi vor fi scăpat detalii, ori dacă anumite cuvinte ale eroilor din istorisirile ce urmează au fost, poate, altele!

M-am străduit să îmi aduc aminte totul cât mai precis, am căutat și verificat informații relevante pentru contextele evocate.

Le mulțumesc pentru asta maestrei Mariana Nicolesco, sopranei Margherita Guglielmi, tenorului Robert Nagy, domnului dr. Stephan Poen – muzicolog, și maestrului Cristian Mihăilescu - reputat regizor, care mi-au furnizat elemente ce m-au ajutat să greșesc mai puțin în demersul meu!

Chiar dacă unele povești sunt despre slăbiciuni omenești ale artiștilor, aș vrea să spun că nu am dorit niciun moment să critic pe cineva sau să plasez vreo personalitate în lumină nefavorabilă. Toți eroii despre care va fi vorba au fost/sunt artiști excepționali, pe care îi iubesc și îi apreciez foarte mult.

Totuși, am ales să nu pomenesc unele dintre numele acestora pentru a nu răni sensibilitatea celor care sunt printre noi, ori a urmașilor protagoniștilor trecuți în eternitate.

La prima vedere, s-ar putea crede că adresabilitatea istoriilor de față este una foarte țintită = către iubitorii și cunoscătorii fini ai operei. Sper să nu fie așa! Am încercat să le concep astfel încât și oamenii străini de domeniu să fie interesați să le afle. Rămâne de văzut dacă voi fi reușit să-i conving și pe unii, și pe alții... ”, scrie autorul în Cuvântul său înainte la „Opera... pe poante”.

Pianistul Alexandru Petrovici s-a nascut la Bucuresti in anul 1972. A studiat pianul la Liceul de Muzica "Dinu Lipatti” iar apoi a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti studiind pianul cu Dana Borsan si canto cu Sanda Sandru. Dupa ce a urmat diferite cursuri de maiestrie cu sopranele Mariana Nicolesco si Mi Soon Choi si cu pianistul Gunther Ludwig, a obtinut si diploma de doctor in muzicologie "Magna cum Laudae”.

A sustinut numeroase recitaluri si concerte atat in tara cat si in strainatate, participand si la concursuri de pian si canto, unde a obtinut diferite premii cum ar fi cele de la "Ionel Perlea”, "Valentin Teodorian” si "Mihail Jora”.

In ceea ce priveste activitatea de pianist acompaniator, a colaborat cu diferiti muzicieni, atat in Romania cat si in strainatate, in tari ca Germania, Franta, Italia, Norvegia, Cehia sau Serbia, in cadrul competitiilor internationale "Ionel Perlea”, "Hariclea Darclee”, "ARD – Munchen”, "Julian Gayarre”, al cursurilor de maiestrie tinute de Alberto Zedda la Fundatia Royaumont din Franta dar si la Opera Nationala si Universitatea Nationala de Muzica, ambele din Bucuresti.

De-a lungul carierei sale, a colaborat cu artisti precum Roberto Alagna, Mariana Nicolesco, Dan Iordachescu, Maria Slatinaru-Nistor, Felicia Filip, Ludovic Spiess, Oana Andra, Marius Brenciu, Alberto Zedda si altii, notează Societatea Muzicală.