ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


COMUNICAT

Alianța Părinților a luat cunoștință de semnarea de către opt ministere a unui Plan Cadru de Acțiune privind siguranța școlară. Poziția Alianței Părinților cu privire la testarea antidrog în vedere următoarele principii:

-         dreptul copilului dependent de a primi asistență medicală și psihologică

-         nevoia părintelui copilului dependent de a primi consiliere și ajutor

-         respectarea drepturilor parentale

-         respectarea dreptului la demnitate al copilului

-         lipsa oricărei obligativități

Conform comunicatului MAI, planul vizează" creșterea gradului de siguranță școlară, prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive în rândul elevilor, prevenirea cazurilor de bullying și reducerea riscului de expunere a elevilor la infracțiuni, în special a celor comise cu violență”.

Pentru atingerea obiectivului privind "combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive” ar fi fost necesară și prezența Ministerul Justiției în lista semnatarilor.

Este limpede faptul că elevul consumator este ultima verigă a unui lanț infracțional. Din teritoriu de tranzit pentru droguri, România a devenit o țară consumatoare în care a scăzut rapid atât vârsta traficanților cât și vârsta consumatorilor. Oricât ne-am dori să credem că organele abilitate duc o luptă acerbă în scopul combaterii traficului de droguri, evoluția stării de lucruri precum și informațiile care ajung în presă despre vameși corupți și polițiști dealeri ne duc la o singură concluzie: în România traficul de droguri se desfășoară în bună măsură protejat, de la vamă până la dealer.

Constatăm că această temă, a cauzelor profunde care au dus la situația prezentă, a fost eludată în toate discuțiile pe tema testării antidrog.

Considerăm absolut inacceptabilă sugestia prefectului Capitalei de a li se cere elevilor o adeverință medicală care să ateste că au trecut de testarea antidrog.

Considerăm, de asemenea, inacceptabilă poziția doctorului Radu Țincu, care vorbește despre "screening toxicologic obligatoriu”.

Alianța Părinților propune semnatarilor Planului Cadru de Acțiune realizarea unui Program Național de Sănătatecare să asigure nu numai informare și educație (extrem de importante și acestea), ci și

acces gratuit la teste și terapii pentru minori, în centre specializate, precum și consilierea părinților.

In prezent numai șapte spitale din țară au centre de tratament pentru consumatorii de droguri, unde pot fi internați doar adulți. Nu există un centru de tratament specializat pentru minori, motiv pentru care un copil cu dependență de substanțe este internat, eventual, în spitale de psihiatrie.

Specialiștii în adicții atrag atenția că, în absența unui program coerent, statul nici nu cunoaște numărul real al persoanelor care mor din cauza drogurilor, deoarece aceste decese sunt înregistrate ca fiind cauzate de stop cardio-respirator, care este, de fapt, efectul supradozei.

Testarea antidrog trebuie să reprezinte un serviciu gratuit pus la dispoziția copilului dependent și a părintelui care, în majoritatea covârșitoare a cazurilor, nu știe cum să gestioneze situația. Nu suntem de acord cu niciun fel de testare în masă și nici cu testare desfășurată în școală.

Considerăm că testarea antidrog poate fi efectuată numai în cazuri punctuale (când comportamentul elevului creează suspiciuni), în spital/laborator de stat, prelevarea probei făcându-se în prezența și cu acordul părintelui.

Respingem ideea utilizării testelor rapide (din salivă sau urină) care dau multe rezultate fals pozitive, date fiind trauma și toate consecințele asupra copilului și familiei sale pe care un asfel de rezultat le- ar putea produce. In plus, rezultatele testelor rapide trebuie confirmate de testul din sânge, ceea ce ar însemna timp irosit și costuri suplimentare nejustificate. Singurele acceptabile sunt testele sanguine cu sensibilitate și specificitate mare.

In acest context atragem atenția asupra frecventelor abuzuri generate de rezultatele fals pozitive ale testelor rapide (ridicarea permisului de conducere, pierderea locului de muncă - consecință a imposibilității de a mai folosi mașina - dosar penal, timp pierdut pentru efectuarea demersurilor pentru anularea dosarului penal după primirea rezultatelor de la IML, ceea ce poate dura luni de zile). Cerem revizuirea procedurilor pentru ca aceste abuzuri să fie eliminate.

Testarea antidrog nu se justifică dacă este tratată ca un scop în sine. Ea trebuie să fie urmată de măsuri (dezintoxicare liber consimțită, consilierea părinților, depistarea dealerilor), deci statul trebuie să asigure programul coerent care să satisfacă aceste nevoi.

Solicităm celor opt ministere semnatare și Ministerului Justiției analizarea propunerii Alianței Părinților și un răspuns care să conțină concluziile acestei analize.