ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce autoritățile ne asigură prin intermediul mijloacelor de propaganda media că particulele de „praf saharian” căzute cu tonele peste România și Grecia sunt absolut normale, Partidul Bosniac (BOSS) a emis, în contextul ploilor „sahariene” din 2022, un comunicat, bazat pe dovezile Institutului de Inginerie Chimică din Bosnia, prin care a solicitat  Consiliului de Miniștri să analizeze oficial impactul prafului asupra sănătății. Reprezentanții partidului au comparat nisip adus special din Sahara cu praful căzut peste Bosnia-Herțegovina. Rezultatul este spectaculos: „În comparație cu nisipul saharian și nisipul saharian din ploaie, s-a constatat că ploaia murdară conține arsenic de 44 de ori mai mult, bariu 660, nichel 2500, zinc 64 și fier de 23 de ori mai mult”.  Între timp, „experții” din România tac mâlc!
 
 
Redăm comunicatul și documentul emis de Institutului de Inginerie Chimică din Bosnia cu datele analizei:
 
Comunicat de presă – Analiza conținutului de „ploi murdare” cu nisip saharian de către Institutul de Inginerie Chimică

„Datorită interesului mare al publicului din străinătate față de anunțul Partidului bosniac (BOSS), care a prezentat compoziția chimică a „ploii murdare” cu nisip saharian din Europa și Bosnia și Herțegovina, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul multor cetățeni din cauza concentrațiilor crescute de metale în ploaie, BOSS a tradus comunicatul de presă despre analiză în engleză și l-a trimis presei străine pentru a investiga în continuare acest subiect.

Vă reamintim că Personalul Național de Criză din BiH a înaintat Laboratorului de Teste al Institutului de Inginerie Chimică Tuzla un eșantion de nisip din sudul Tunisiei și un eșantion de nisip din Dobošnica Donja lângă Lukavac prelevat pe 7 aprilie 2022 după „ploaia murdară", pentru a efectua o analiză comparativă a nisipului saharian real cu nisipul rezultat în urma ploii, a declarat avocatul Mirnes Ajanović, președintele Partidului BOSS-Bosniac.
 

Institutul de Inginerie Chimică a transmis analiza sa în data de 24 mai 2022 sub numărul 361-02/22 (pentru analiză s-au plătit 725,40 KM), în care s-a stabilit că în proba testată din BiH se află 24 de elemente și că, în legătură cu Regulile privind determinarea cantității de substanțe nocive și periculoase în Ținutul FBiH, conținutul de arsenic, bariu, nichel și zinc a fost determinat la o valoare mai mare decât valoarea limită permisă. În comparație cu nisipul saharian și nisipul saharian din ploaie, s-a constatat că ploaia murdară conține arsenic de 44 de ori mai mult, bariu 660, nichel 2500, zinc 64 și fier de 23 de ori mai mult.
 
De asemenea, s-a stabilit că probele conțin aluminiu în nisipul din Sahara la nivel de 14,2 mg/kg, în timp ce nisipul din ploaia murdară din BiH conține 10342 mg/kg, adică de 728 de ori mai mult aluminiu.

Pentru a ajunge la concluzia finală cu privire la cauza acestei compoziții chimice a prafului după precipitare este necesar să se efectueze analize suplimentare din mai multe localități diferite prin ordin de la instituțiile statului și cu procedurile de prelevare prevăzute de lege.
 

 

Președintele BOSS, avocatul Mirnes Ajanović, a trimis o solicitare Consiliului de Miniștri al BiH, cu Raportul Institutului de Inginerie Chimică, cu cererea de a se implica și de a efectua imediat o analiză cuprinzătoare pe teren în Bosnia și Herțegovina, inclusiv o analiză toxicologică pentru a stabili dacă s-a înregistrat o absorbție în organisme, pentru a obține rezultate oficiale ale analizelor și, dacă este necesar, a acționa în timp util pentru a proteja cetățenii și ecosistemele.”
 
 
ANALIZA INSTITUTULUI:

 
 
VIDEO: