ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ideea ridicării acestui monument a apărut în noiembrie 2023, când în urma săpării fundației monumentului eroilor cehoslovaci a fost descoperită crucea de mormânt a soldatului Chiril Critenev. Ulterior, cu acordul Combinatului de Servicii Funerare din Chișinău, au mai fost recuperate 3 cruci de pe teritoriul cimitirului din vecinătate și care au aparținut unor militari români.

Monumentul a fost sculptat în piatră de Cosăuți după proiectul arhitectului Mihail Andries, fiind un omagiu pentru cei peste 431 eroi români căzuți în luptele Primului Război Mondial și înhumați în fostul Cimitir Militar Internațional din Chișinău, printre care și grănicerul Gheorghe Iacomi, ucis de bolșevici în satul Palanca în primăvara anului 1919.

Aducem sincere mulțumiri Preturii sectorului Botanica, pretor Diana  Guba pentru susținerea acestei inițiative, ctitorului Iurie Guțu, Alexandru Arseni, Anatol Petrencu, Mitropoliei Basarabiei, Episcopia Basarabiei de Sud, colonelului Anatolie Caraman, doamnei Margareta Cemirtan, domnului Adrian Boldurescu, Lîsenco Sergiu, Liceului „Vasile Alecsandri” condus de doamna director Daniela Vacarciuc, Preotul Maxim Melinti, Vocea Basarabiei Radio / TV și ZIUA.md pentru organizarea și participarea la evenimentul de astăzi. De asemenea, aducem sincere mulțumiri Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General a Trupelor de Carabinieri care au asigurat prezența fanfarei militare, a echipei cu salve și garda de onoare.

Mausoleul ridicat astăzi, reprezintă prima operă comemorativă de război din Chișinău închinată eroilor basarabeni/români căzuți pe câmpurile de bătaie din cele două războaie mondiale, pentru integritatea teritorială și păstrarea credinței ortodoxe. 

Eroii nu se plâng, ei se cinstesc!
 
Sfințirea și inaugurarea Mausoleului Armatei Române din Chișinău la Cimitirul Internațional al Eroilor români din municipiul Chișinău! VIDEO:


Au trecut 80 de ani de la ultima slujbă religioasă oficiată de Mitropolia Basarabiei în Cimitirul Militar Internațional din Chișinău.
 
Acest cimitir, unde odihneau osemintele a peste 3000 de ostași de diferite etnii (Români, ruși, unguri, italieni, polonezi, francezi, cehi, slovaci etc) a fost bombardat în primăvara anului 1944, ulterior fiind distrus pentru a face loc unui spital. 
 
 
Pe acel loc, autoritățile de atunci planificau edificarea unui Mausoleu impunător, care însă nu a mai fost construit. Osemintele și crucile ostașilor ies și astăzi la iveală, cum ar fi spre exemplu crucea soldatului Chiril Critenev, identificată în toamna anului 2023, sau alte 3 cruci ale unor militari români găsite în cimitirul civil din apropiere.

Dumnezeu să-i odihnească cu drepții. Cinste lor!
 

Cartea „RĂZBOIUL MONUMENTELOR” ajunge la București!

Fundația Europeană Titulescu în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare pentru România vă invită miercuri, 24 aprilie 2024, începând cu ora 16.00, la prezentarea cărții „Războiul Monumentelor - vol. II și III” și expoziția „Basarabia – Monumente furate”. Invitați speciali: Ambasador Iuliana Gorea Costin, Prof. univ. Dr. Iulian OPRIȘ, Dr. Florian BANU, Av. Dr. Iulian RUSANOVSCHI.

Moderator: Prof.univ. Dr Adrian NĂSTASE, Președintele FET.

Evenimentul se va desfășura la Casa Titulescu, Șos. Kiseleff nr. 47, sector 1, și va fi transmis live pe pagina de Facebook și canalul de YouTube al Fundației.