ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un Comunicat transmis pe pagina lor de Facebook membrii Blocului Naționalist, recent înființat, solicită public îndepărtarea unor monumente ale „eliberatorilor” care au ucis români, din aer sau de pe tancuri și apoi în închisori, respectiv americani și sovietici. Redăm mai jos această poziție interesantă:

„Noi, membrii Blocului Naționalist, solicităm autorităților publice române, îndepărtarea de urgență a monumentelor ridicate în Capitală, în "onoarea” unor militari ce au ucis civili români, în contextul celui de-al doilea război mondial. Avem în vedere următoarele:

Monumentul soldatului sovietic amplasat în zona Pipera, în interiorul cimitirului sovietic. Deși înțelegem și respectăm logica existenței cimitirelor militare, existența unui monument închinat soldaților armatei roșii de ocupație, sfidează orice logică. Sa nu uităm că arhivele românești sunt pline de mărturii ale crimelor nepedepsite comise de sovietici împotriva populației civile din România, pe întreaga durată de 14 ani a ocupației

Cele două monumente, situate în parcuri centrale din București, dedicate aviatorilor americani care au bombardat România. Reamintim că, în anul 1944, Bucureștiul, Ploieștiul dar si alte orașe au fost masiv bombardate, numărul victimelor din rândul populației civile ridicându-se la mai multe mii. Doar în data de 04 aprilie, aviația americană a săvârșit un adevărat masacru asupra civililor români: aproximativ 3.000 de morți, 2.500 de răniți și alte mii de vieți distruse, fără nici o justificare militară. Foarte mulți dintre cei care au murit au sfârșit într-o groapă comună, iar azi nu au nici cruce și nici lumânare la căpătâi.

România are destui eroi care s-au jertfit pentru patrie și zac în uitare deși ar merita să aibă monumente în toate orașele țării. În schimb, ne-am „împodobit” capitala cu monumente dedicate străinilor care au ucis civili români.”, mai arată pe această temă organizația, care mai informează:

Blocul Naționalist este o platformă recent lansată care își propune să reunească organizații, grupuri informale dar și persoane fizice ce aderă la valorile noastre comune. Activitatea Blocului Naționalist se va desfășura în zona societății civile. Principalele direcții de acțiune vor consta în promovarea credinței, valorilor și identității naționale, apărarea libertăților fundamentele ale cetățenilor, susținerea familiei și a unui stil de viață sănătos, conservarea modului de viață tradițional al civilizației europene precum și formarea unor relații de colaborare cu alte platforme și organizații similare, de peste hotare, având ca obiectiv apărarea Europei națiunilor independente și suverane”.

Unul din cele două monumente americane la care se face referie se află în Parcul Cișmigiu, la capătul celor două alei centrale. Este în forma de carte, a fost întâi întins apoi ridicat și este dedicat aviatorilor americani doborâți în România, în timpul bombardamentelor ce au început pe 4 aprilie 1944 și care s-au soldat cu mii de morți în rândul civililor.

Monumentul a fost inaugurat în anul 2002 și dezvelit în prezența ambasadorul gay al SUA Michael Guest împreună cu premierul PSD Adrian Năstase. Acesta ar fi dedicat piloților și membrilor de echipaj ai aeronavelor US Airforce care au bombardat România în Al Doilea Război Mondial precum și prizonierilor de război americani internați în condiții excelente pe teritoriul țării noastre.

Un alt doilea monument comemorativ dedicat eroilor americani din cel de-al Doilea Război Mondial, inaugurat în 2007, se găsește în parcul Kiseleff din București și a fost donat de Vechea și Onorabila Companie de Artilerie din Boston, Massachusetts și este dedicat „tuturor militarilor americani care și-au servit țara în cel de-al Doilea Război Mondial pe teritoriul României”, potrivit Wikipedia.

Acum, să ne imaginăm că și Germania ar ridica monumente similare, în cinstea „eroilor” naziști, din Waffen SS, Wehrmacht sau Luftwaffe, care „și-au servit țara” în Polonia și Franța sau bombardând Marea Britanie.... Situație asemănătoare și în cazul monumentelor „eroilor sovietici”.

Vedeți și Artă ”grosolană” și ”lipsită de respect”, fără o ”minimă considerație” față de sentimentele unor oameni, îndepărtată dintr-un spațiu public. Un ”gunoi la suprapreț” din banii contribuabililor

Sute de monumente cu însemne comuniste, care glorifică ”eroii” sovietici ce „și-au dat viața pentru eliberarea României de sub jugul fascist”, sunt protejate în România de legislația națională. În schimb, în Rusia, doar două necropole militare românești și 34 de monumente comemorative discrete amintesc de zecile de mii de români care și-au lăsat oasele în stepele sovietice, se arată într-o analiză „România liberă”:

„An de an, în țară sunt reabilitate zeci de monumente sovietice, cu păstrarea înscrisurilor care falsifică grosolan istoria Armatei Române și implicit a României, ba chiar cu evidențierea unor însemne comuniste cum sunt secera și ciocanul, simbolistică a unor regimuri de teroare din ordinele cărora au fost deportați, întemnițați, maltratați și uciși, și cu contribuția activă a militarilor armatei sovietice de ocupație, peste un milion de români din toate provinciile noastre istorice.

În Capitală și în întreaga Românie, în fața monumentelor care cinstesc jertfa ostașilor ”eliberatori” sovietici, ce ne-au salvat, firește ”de sub jugul fascist”, autoritățile locale, pensionarii militari, reprezentanții garnizoanelor, polițiștii, pompierii, politicienii, alături de reprezentanții misiunilor diplomatice ruse, pozează pios, cu jerbe și coroane, aducând, ca să-l cităm pe ambasadorul rus Valery Kuzmin, ”omagii Armatei Ruse, eroilor – apărători ai Patriei, care întotdeauna au servit drept pavăza statului și a suveranității sale și au întruchipat demnitatea națională și dragostea de libertate”...” Majoritatea plăcilor de pe aceste monumente omagiază și azi „eroul sovietic” și înfierează „fasciști”... români.

„Spre deosebire de România, care își tot găsește pretexete pentru lipsa de implicare în rezolvarea unui aspect ce ajută, de 30 de ani, la continua falsificare a istoriei naționale, din 1989, polonezii au eliminat sute de monumente ridicate după al doilea război mondial, care omagiau Armata Roșie pentru eliberarea Poloniei de naziști.”, se mai scrie în analiza RL.

Înainte de a ajunge în cimitirul militar rusesc din Pipera, monumentul soldatului sovietic „eliberator” s-a aflat dispus pe un soclu înalt în Piața Victoriei. Ulterior, Ceuașescu l-a mutat pe Kisellef, pe un soclu mai mic, unde acum se află bustul lui Omar Khayam. După 1989 a fost mutat pentru siguranță în cimitirul sovietic. Monumentul a fost inaugurat în Piața Victoriei în 1946, în prezența ocupanților sovietici și a Regelui Mihai și a lui Petru Groza (foto). Fratele lui Ionel Teodoreanu, la fel de talentatul Al. O. Păstorel Teodoreanu - ulterior deținut politic pentru versurile sale, închisoare care îi grăbește moartea - i-a dedicat o epigramă devenită celebră:

Soldate rus, soldate rus,

Te-au înălțat acolo sus

Că liberași popoarele

Sau fiindcă-ți put picioarele?