ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un grup de parlamentari PSD au inițiat un proiect de lege prin care cer să fie interzisă comercializarea pe piața internă a cărnii sintetice obținută în laborator. Proiectul legislativ vine la scurt timp de când două companii au primit autorizații de vinde acest tip de carne, informează EVZ.

 

Mai mulți parlamentari PSD au depus, la Parlament, un proiect de lege prin care cer să fie interzisă comercializarea pe piața internă a cărnii sintetice obținută în laborator din celulele de la animale. De asemenea, social-democrații cer ca operatorii economici să fie obligați să indice pe eticheta produselor de carne prețul de achiziție din piața internă sau externă.

În proiectul de lege se mai precizează că „inscripționarea informațiilor obligatorii privind etichetarea cărnii și a produselor procesate pe bază de carne, precum și a cerințelor privind informarea explicită a cumpărătorului referitoare la conținutul acestor produse se va realiza în conformitate cu condițiile prevăzute în regulamentele europene din domeniu”. De asemenea, operatorilor economici le este interzis să folosească sintagma „produs românesc din carne” dacă nu vor îndeplini condițiile enumerate.

Proiectul de lege inițiat de parlamentarii PSD vine în contextul în care două companii americane au primit permisiunea de vinde carne cultivată în laborator din celule pe piața din Statele Unite. Departamentul american pentru Agricultură (USDA) a dat autorizațiile miercuri, 21 iunie, pentru Upside Foods și Good Meat. Aceste companii sunt primele care au reușit să treacă cu bine de un proces de aprobare în mai mulți pași.

Carnea realizată în laborator trebuie să treacă peste testele USDA, dar și să înplinească cerințele Administrației americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), a transmis Reuters

SUA devine a doua țară care permite vânzarea cu amănuntul a acestui produs care este derivat din celule prelevate de la animale. Primul stat a fost Singapore. „Este un vis devenit realitate. Marchează începutul unei noi ere”, a declarat Uma Valeti, CEO al companiei Upside Foods, mai informează sursele citate.