ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un cunoscut bancher german este judecat pentru rolul major avut într-o schemă germană de fraudă fiscală de miliarde de euro, care a inclus zeci de bănci interne și globale și sute de persoane, relatează Reuters.

În cadrul acestei scheme, cunoscută sub numele de "cum-ex" sau "dividend stripping", băncile și investitorii tranzacționau rapid acțiuni ale companiilor în jurul datei de plată a dividendelor, ceea ce estompa proprietatea asupra acțiunilor și permitea mai multor părți să solicite în mod fals reduceri de impozite pentru dividende.

Lacuna legislativă care a permis ca această tranzacție să se dezvolte între 2005 și 2012 este acum închisă, dar o anchetă de lungă durată a luat proporții, deoarece instanțele și oficialii încearcă să îi tragă la răspundere pe cei care au comis infracțiunile și să recupereze o sumă estimată la 10 miliarde de euro (10,66 miliarde de dolari) pierdută din visteria guvernului.

Procesul care a început luni la Bonn îl implică pe Christian Olearius, fostul director general și președinte al băncii M.M. Warburg din Hamburg, în vârstă de 81 de ani, și cel mai important bancher care a fost judecat până acum. El a negat orice abatere, dar nu a făcut nicio declarație în instanță luni.

Procurorul Stephanie Kerkering a declarat în fața instanței că Olearius a conspirat cu alte persoane din interiorul și din afara Warburg pentru a se implica în aceste tranzacții.

Profitul a fost "bazat pe obținerea frauduloasă a banilor contribuabililor", a spus ea.

Procurorii cer daune de aproape 280 de milioane de euro.

Warburg a refuzat să comenteze.

La începutul acestui an, un avocat specializat în fiscalitate despre care se presupune că a pus la cale frauda a primit o a doua condamnare la opt ani de închisoare, cea mai lungă de până acum.

Alte persoane, inclusiv un fost angajat al grupului Warburg și doi bancheri britanici, au primit, de asemenea, sentințe și amenzi.

Cazul a căpătat, de asemenea, dimensiuni politice.

Cancelarul german Olaf Scholz - fost primar al orașului Hamburg - s-a confruntat cu întrebări ale parlamentarilor cu privire la faptul că a intervenit în problema fiscală în numele Warburg, dar a respins astfel de sugestii.