ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 13 aprilie 2024, Mănăstirea „Crasna” va deveni locul unui eveniment solemn, marcând doi ani de la plecarea spre Împărăția Cerurilor a iubitului lor părinte, Arhimandritul Nicodim Dimulescu.

În această zi de amintire și comemorare, mai mulți ierarhi și membri ai Sfântului Sinod s-au adunat pentru a celebra Sfânta Liturghie, începând cu ora 08:00, urmată de slujba Parastasului.

Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu a fost o prezență luminată și îndrumătoare pentru comunitatea Mănăstirii Crasna și pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română. Plecând la cele veșnice în dimineața de 16 aprilie 2022, părintele Nicodim a lăsat în urma sa o moștenire bogată de spiritualitate și devotament.

Cu o experiență duhovnicească remarcabilă și o apropiere de oameni ce i-a câștigat încrederea, părintele Nicodim a fost o sursă de învățătură și îndrumare pentru cei ce l-au căutat. Chiar și fără studii academice înalte, el a fost ales de către Sfântul Sinod să formeze și să călăuzească alți călugări în cadrul Mănăstirii Crasna, demonstrând că experiența și dăruirea sunt mai presus de titlurile academice.

În acești doi ani de la trecerea sa la Ceruri, moștenirea părintelui Nicodim Dimulescu a continuat să inspire și să îndrume, atât în viața mănăstirii, cât și în inimile celor ce l-au cunoscut.

Într-un gest de recunoștință și respect, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei, împreună cu alți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod vor aduce un omagiu părintelui lor în cadrul parastasului, informează Ziua de Constanța.

Evenimentul  nu reprezinta doar un moment de aducere aminte, ci și o ocazie de a celebra viața și moștenirea părintelui Nicodim Dimulescu, un om ales și iubit de Dumnezeu și de oameni. În aceste clipe de reflecție și rugăciune, comunitatea Mănăstirii,,Crasna" va fi împreună pentru a-i aduce pomenirea și a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a fost părintele lor drag.

„Părintele Nicodim Dimulescu a fost un om ales”

„Părintele Arhimandrit Nicodim Dimulescu ne-a părăsit, lăsându-ne orfani până la Învierea de obște. Hristos, Fiul lui Dumnezeu îi alege întotdeauna pe cei mai buni dintre pământeni în zilele Marelui Post spre a-i fi casnici în ceruri la Praznicul Învierii Sale. Părintele a fost din acea stirpe rară care a sucit destine, a clădit biografii, a iubit frumosul, a îndrăgit viața de mănăstire, dăruind Bisericii zeci și zeci de oameni de cele mai diverse profesii, dar toți cu frica lui Dumnezeu, alături de călugări, stareți și șase arhierei din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele Nicodim a fost un om ales, cu o experiență duhovnicească deosebită, apropiat de oameni. Cei care îl căutau aveau multă încredere în el, deoarece, deși nu avea studii academice înalte, avea experiență în îndrumarea pe drumul duhovnicesc al vieții. De aceea, nu mai puțin de 6 ierarhi au fost aleși de către Sfântul Sinod, din rândul celor călugăriți și formați duhovnicește în Mânăstirea Crasna, o mânăstire pe care Părintele Nicodim a îngrijit-o desăvârșit, atât materialicește cât și duhovnicește. Om cu o aleasă dragoste de Dumnezeu și de oameni, părintele Nicodim a avut și un gust al frumosului rafinat, fiind foarte atent la detaliile care împodobeau mânăstirea și viețile celor din jurul său. În urmă cu 3 săptămâni l-am văzut pentru ultima oară, într-o întâlnire memorabilă în care i-am citit rugăciuni și dezlegări și având un dialog duhovnicesc profund, ca în vremurile cele frumoase ale întâlnirilor noastre duhovnicești de la Crasna." - Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

Ziarul Lumina citează: "Cu dânsul am vorbit însă mai mult despre o realitate unică în lumea monahală de la noi: Mănăstirea Crasna a trimis la slujirea altarelor Ortodoxiei românești șase episcopi dintre cei închinoviați aici: IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, și PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal. (Ciprian Câmpineanul actualmente este Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei) 

Toți acești părinți, toți acești episcopi care au ieșit de aici s-au format în jurul părintelui Nicodim Dimulescu, cel care are o importanță covârșitoare la formarea viețuitorilor din obștea Crasnei. Acestor înalți ierarhi se adaugă și seria de stareți de mănăstiri care au ucenicit tot aici: Antonie Liță, de la Mănăstirea "Sfântul Pantelimon", din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Benedict Zbârnău, de la Ianculești, Teofil de la Balaciu, plecat la Domnul, Nicodim Burcea de la "Buna Vestire" de la Mirabella-Eclano-Italia, alături de care putem vorbi, și de mulți alți părinți duhovnici, precum Damian de la Zamfira, Sofronie de la o mănăstire din Moldova. Părintele Nicodim are o experiență de mai mult de 60 de ani de mănăstire.

A intrat la 13 ani și jumătate la Mănăstirea Râmeț, unde a putut cunoaște și a se forma, pentru ca la rându-i să formeze oameni. Lucrul acesta a rodit și aici, în Mănăstirea Crasna, unde există 10 preoți, patru diaconi, patru călugări și restul până la 30 de frați, toți trimiși de dânsul la studii și desăvârșire." - Părintele Nectarie Petre, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Europei Occidentale despre Parintele Nicodim Dimulescu:

Sursa: Mărturisire de Credință Ortodoxă